Quantcast
Η Κομισιόν εντείνει την μάχη κατά της φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

Η Κομισιόν εντείνει την μάχη κατά της φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κλιμακώσει την εκστρατεία της κατά της αποφυγής εταιρικής φορολογίας με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει τις ερχόμενες εβδομάδες για ενιαία φορολογική βάση των πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι Βρυξέλλες εδώ και καιρό προσπαθούν να υιοθετήσουν μια αυστηρότερη προσέγγιση, εν μέρει για να αντιμετωπίσουν την απειλή των ευρωσκεπτικιστών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση την ΕΕ εάν η Ένωση δεν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ενεργήσει προς το συμφέρον τους. Η πρόσφατη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία Apple να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλόμενους φόρους εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια.

Η Κομισιόν θα προτείνει τις επόμενες εβδομάδες ένα ενιαίο σύστημα έκπτωσης φόρων και τις 29 κράτη-μέλη. Τα κράτη θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να καθορίσουν τους φορολογικούς συντελεστές.

«Θα ξεκινήσω και πάλι αυτό το εξάμηνο ένα σχέδιο για την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιριών (CCCTB-Common Consolidated Corporate Tax Base)», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και Φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα.

Η πρόταση για την CCCTB βρίσκεται στην ατζέντα της Κομισιόν για τη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν.

Η αρχική απόπειρα της Κομισιόν το 2011 να συστήσει την CCCTB απέτυχε καθώς τα κράτη-μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην πρόταση, για την οποία χρειάζεται ομόφωνη συναίνεση.

«Η πολιτική του περιορισμού της υπερβολικής χρήσης των διαφορετικών φορολογικών ρυθμίσεων είναι μια κοινή πολιτική, για την οποία εμείς στην Ευρώπη πιέζουμε ενεργά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, κάποιες μικρότερες χώρες παραμένουν απρόθυμες στις αλλαγές.

«Υπήρξε μια πρόταση για μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση πριν από μερικά χρόνια και έτυχε πολύ μικρής αποδοχής από τα μέλη», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν πριν από τη συνεδρίαση. «Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι αποσύρει το έγγραφο, αλλά ότι θα επανερχόταν με ένα νέο με βάση τα σημεία όπου φαίνεται να υπάρχει συναίνεση. Αναμένουμε το έγγραφο αυτό», πρόσθεσε ο Νούναν.

Η Ιρλανδία αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία Apple να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, καθώς φοβάται ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει την πολιτική της χώρας να προσελκύει πολυεθνικές εταιρίες με δέλεαρ τη χαμηλή φορολογία.

Ο Μοσκοβισί είπε επίσης ότι τις ερχόμενες ημέρες η Κομισιόν θα παρουσιάσει στα κράτη-μέλη έναν «πίνακα βαθμολογίας» για τα φορολογικά καθεστώτα ξένων χωρών με στόχο να καταρτιστεί μια ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων που ίσως να υπόκεινται σε κυρώσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.