Quantcast
ΗΠΑ - Ρωσία: Ελπίδες για αποκλιμάκωση στη Συρία - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ – Ρωσία: Ελπίδες για αποκλιμάκωση στη Συρία

δημοσιεύτηκε:

«ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοινώνουν ένα σχέδιο, το οποίο ελπίζουμε ότι θα περιορίσει τη βία, θα κατευνάσει τον πόνο και θα ξαναφέρει κινητικότητα στην κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης για ειρήνευση και πολιτική μετάβαση στη Συρία».

Με αυτή τη δήλωση συνόψισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι το αποτέλεσμα των 12ωρων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τη Συρία. ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα, η οποία διαρκεί τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια. Η κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα.

Ο Τζον Κέρι έκανε λόγο για πιθανό σημείο καμπής στο συριακό εφόσον τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν. Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, η συμφωνία θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που υποφέρουν και θα ανοίξει τον δρόμο για νέες συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία ειρήνευσης.

Κοινή δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους


Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει κοινή δράση κατά των τρομοκρατών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή των νέων μας σχέσεων. Ελπίζουμε ότι όλοι όσοι πραγματικά εκτιμούν την ειρήνη και την ακεραιότητα του πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού συριακού κράτους θα υποστηρίξουν όσα συμφωνήσαμε».

Τη συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσία χαιρέτισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, λέγοντας ότι οι δύο χώρες κατόρθωσαν να επεξεργαστούν ένα σαφές σχέδιο κατάπαυσης του πυρός. Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι οργανώσεις του ΟΗΕ είναι έτοιμες να μεταφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους στις πολιορκημένες περιοχές εφόσον τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.