Quantcast
Στα 600 δισ. δολάρια το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες του δρόμου του μεταξιού - enikonomia.gr
share

Στα 600 δισ. δολάρια το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες του δρόμου του μεταξιού

δημοσιεύτηκε:

Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των χωρών της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» ξεπέρασε τα 600 δισεκ. δολάρια, αντιστοιχώντας στο 26% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με χώρες του εξωτερικού, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, δήλωσε ο Φανγκ Αϊκίν, αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου Εμπορίου, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στην επαρχία Σαανσί στη βορειοδυτική Κίνα.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2016, η Κίνα επένδυσε σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε χώρες οι οποίες είναι κατά μήκος της ζώνης που καλύπτει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών και το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού.

Ο Φανγκ είπε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σύστησαν πάνω από 50 ζώνες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στις χώρες αυτές, με συνολικές επενδύσεις 15,6 δισεκ. δολαρίων, εισφέροντας 900 εκατ. δολάρια σε φορολογικά έσοδα και δημιουργώντας περίπου 70.000 θέσεις εργασίας στις χώρες αυτές.

Η πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» αναφέρεται στην Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, που ανακοίνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2013. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης χωρών που βρίσκονται στην Ασία, την Ευρώπη ακόμα και την Αφρική μέσω χερσαίων και θαλάσσιων δικτύων.

Ο Χε Λιφένγκ, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, είπε ότι στα τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, πάνω από 30 χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα για το θέμα αυτό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.