Quantcast
Ο Γκουτέρες μια ανάσα πριν από την ηγεσία του ΟΗΕ - enikonomia.gr
share

Ο Γκουτέρες μια ανάσα πριν από την ηγεσία του ΟΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Στο τέλος της χρονιάς ο Νοτιοκορεάτης Μπαν Κι Μουν πρόκειται να παραδώσει τα ηνία της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ έπειτα από δέκα χρόνια. Όπως όλα δείχνουν ο πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να είναι το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί. Ο Γκουτέρες έχει διατελέσει επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γκουτέρες απέσπασε τις περισσότερες ψήφους, ακόμη και εκείνες των πέντε μονίμων μελών που έχουν δικαίωμα βέτο, όπως επιβεβαίωσε ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βίταλι Τσούρκιν. Κατ’ επέκταση η επικύρωση από την ολομέλεια που απαιτεί το πρωτόκολλο θεωρείται δεδομένη. Ο Γκουτέρες είναι ξεκάθαρα το φαβορί επιβεβαιώνει ο Β. Τσούρκιν. Η τυπική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου. Ήδη σε προηγούμενες δοκιμαστικές ψηφοφορίες ο 67χρονος Γκουτέρες ήταν ο επικρατέστερος ανάμεσα στους υποψηφίους.

Και πάλι ανδρικό πρόσωπο στην κορυφή


Καλές πιθανότητες για τη θέση του γενικού γραμματέα είχαν επίσης ο πρώην σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς όπως και ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Υπήρξαν και αρκετές φωνές που ζήτησαν η θέση να δοθεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών σε γυναίκα. Στο τραπέζι είχαν πέσει δυο γυναικεία ονόματα από τη Βουλγαρία. Αυτό της αντιπροέδρου της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και της επικεφαλής της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα. Σύμφωνα με έναν άγραφο κανόνα του ΟΗΕ για την κατανομή της εν λόγω θέσης θα έπρεπε να ακολουθήσει ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια από την ανατολική Ευρώπη.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.