Quantcast
FT: Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αλλάξει πορεία - enikonomia.gr
share

FT: Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αλλάξει πορεία

δημοσιεύτηκε:

«Πολιτικοί σχολιαστές μας είπαν ότι το Brexit δεν μπορούσε να συμβεί και πως ο Ντόναλντ Τραμπ δε θα μπορούσε να κερδίσει την υποψηφιότητα για την αμερικανική προεδρία. Κάποιοι από αυτούς μας έχουν πει και μια άλλη ιστορία: ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς μπορούν να κερδίσουν εκλογές μόνο από το κέντρο. Συγκεκριμένα, ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού κόμματος, δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και φέρει την υπογραφή του Wolfgang Münchau.

«Μια ιστορία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα, είναι εκείνητου SPD στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης που είδε το ποσοστό του να υποχωρεί από 37,9% το 1919 σε 18,3 το Μάρτιο του 1933, στις τελευταίες ελεύθερες εκλογές. Εκείνη την περίοδο το κόμμα έγινε ακόμη πιο κεντρώο, υποστηρίζοντας στο τέλος αποπληθωριστικές οικονομικές πολιτικές. Ήταν μια καταστροφική απόφαση διότι ώθησε τους ψηφοφόρους στους Ναζιστές και τους Κομμουνιστές», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ και προστίθεται:

«Αρκετά σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα στην ΕΕ έχουν υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τώρα πληρώνουν το πολιτικό τίμημα. Οι Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόμμα των Νέων Εργατικών στη Βρετανία και το SPD της Γερμανίας ήταν μεταξύ εκείνων που έβλεπαν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό την απορρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών. Το SPD, επιπλέον, υποστήριξε το σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης στη δεκαετία του 1990 και την συνταγματική ρήτρα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2011.

Η αποτυχία του κόμματος να μάθει από την ίδια την ιστορία του είναι συγκλονιστική. Τη στιγμή που το SPD ασχολείται με τις υψηλότερες επενδύσεις σε υποδομή, μόνο στα λόγια, δεν μπορεί να φέρει τίποτα από αυτά λόγω της δέσμευσής του σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.