Quantcast
Τα Βαλκάνια μαθαίνουν γερμανικά - enikonomia.gr
share

Τα Βαλκάνια μαθαίνουν γερμανικά

δημοσιεύτηκε:

«Ένα, δυο, τρία έρχεται η μαμά, τέσσερα, πέντε ο μπαμπάς είναι εδώ…» κάπως έτσι πάει ένα τραγουδάκι που ακούγεται από το μάθημα που γίνεται σε μια τάξη του Ινστιτούτου Γκαίτε στα Τίρανα. Είναι μια ομάδα παιδιών οχτώ μέχρι δώδεκα χρόνων που μαθαίνουν γερμανικά ακούγοντας μουσική και μαθαίνοντας τραγούδια. Είναι το πρώτο τμήμα γερμανικών για παιδιά του Ινστιτούτου Γκαίτε στα Τίρανα.

«Είχαμε συχνά ερωτήσεις από γονείς για παιδικά τμήματα και τώρα που μετακομίσαμε στους νέους χώρους μπορούμε να προσφέρουμε αυτά τα μαθήματα» λέει η επικεφαλής του κέντρου, Πέτρα Μπέλκε Κάμπος μιλώντας στην Deutsche Welle.

Το ενδιαφέρον για την γερμανική γλώσσα και τη Γερμανία είναι τεράστιο στην Αλβανία. Τα τμήματα γερμανικών στο Ινστιτούτο Γκαίτε διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα αυτό το χρόνο να υπάρχουν 4.000 μαθητές στα τμήματά του. Αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση 22% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη και η μετακόμιση του ινστιτούτου σε ένα μεγαλύτερο κτήριο.

Και οι ενήλικες μαθαίνουν γερμανικά


Το ενδιαφέρον για την εκμάθηση γερμανικών δεν είναι μεγάλο όμως μόνο στην Αλβανία αλλά και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία.

«Ποτέ πριν οι γνώσεις γερμανικών δεν ήταν τόσο χρήσιμες όσο σήμερα» λέει ο Ματίας Μακόβσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε της Νοτιανατολικής Ευρώπης με έδρα την Αθήνα. Και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. «Αυτό το διάστημα στα τμήματα του Ινστιτούτου Γκαίτε, στα σχολεία και στο δίκτυο ‘σχολεία – εταίροι του μέλλοντος’ (PASCH) 64.000 άνθρωποι μαθαίνουν γερμανικά στη ΠΓΔΜ, 307.000 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, 140.000 στη Σερβία και 269.000 στην Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Μακόβσκι.

Ο κύριος λόγος που οι νέοι θέλουν να μάθουν γερμανικά είναι γιατί πιστεύουν πως είναι ένα καλό εφόδιο ώστε να μπορέσουν αργότερα να βρουν δουλειά σε μια γερμανόφωνη χώρα. Και δεν είναι μόνο έφηβοι που μαθαίνουν γερμανικά αλλά και ενήλικοι, στα τμήματα των οποίων επίσης σημειώνεται σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με την Πέτρα Μπέλκε Κάμπος πολλοί από τους ενήλικες θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να κάνουν μια πρακτική εξάσκηση ή να βρουν δουλειά σε κάποια γερμανόφωνη χώρα.

Δεν είναι όμως μόνο οι δουλειά που ωθεί κάποιον στα Βαλκάνια να μάθει γερμανικά. Η ιστορία, η μουσική, η τέχνη, η λογοτεχνία, οι ταινίες είναι λόγοι που κάποιοι θέλουν να μάθουν τη γλώσσα. Ούτως ή άλλως μια νέα γλώσσα είναι το παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο και το ταξίδι αυτό είναι πάντα γοητευτικό και ενδιαφέρον.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.