Quantcast
Κοντά σε συμφωνία για τον TurkStream Ρωσία-Τουρκία; - enikonomia.gr
share

Κοντά σε συμφωνία για τον TurkStream Ρωσία-Τουρκία;

δημοσιεύτηκε:

Η Τουρκία και η Ρωσία σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν ένας Τούρκος αξιωματούχος και πηγές από τον τομέα ενέργειας.

Αξιωματούχοι από τη ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom, την εταιρία που έχει την ευθύνη του έργου, πραγματοποιούν συναντήσεις από την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και η διακυβερνητική συμφωνία για το έργο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Έχουμε ξεπεράσει τα περισσότερα από τα προβλήματα. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε τα εναπομείναντα θέματα και να την ετοιμάσουμε για υπογραφή», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τελευταία εκδοχή θα παρουσιαστεί στον Ερντογάν και τον Πούτιν στη συνάντησή τους αργότερα σήμερα.

«Η τελική απόφαση θα είναι πολιτική… Εάν οι ηγέτες το αποφασίσουν, η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σήμερα, διαφορετικά το αργότερο σε λιγες εβδομάδες».

Άλλη πηγή κοντά στο έργο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει «σημαντική δυναμική», ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τη Δευτέρα. Δεύτερη πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι η τουρκική και η ρωσική αντιπροσωπεία θέλουν να παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες μια συμφωνία έτοιμη προς υπογραφή.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον TurkStream τον Οκτώβριο. Οι συζητήσεις για το έργο ανεστάλησαν πέρυσι μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, με την Μόσχα να απαντά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων. Έκτοτε, ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.