Quantcast
Η Μέι θα δώσει στους βουλευτές κάποιον έλεγχο στη διαδικασία Brexit - enikonomia.gr
share

Η Μέι θα δώσει στους βουλευτές κάποιον έλεγχο στη διαδικασία Brexit

δημοσιεύτηκε:

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχθηκε την ανάγκη να υπάρξει «πλήρης και διαφανής» έλεγχος από το κοινοβούλιο προτού ξεκινήσει η διαδικασία για το Brexit, αφού το Εργατικό Κόμμα ζήτησε απαντήσεις σε 170 ερωτήματα σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Σε μια υποχώρηση της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα των Εργατικών οι βουλευτές να έχουν λόγο αναφορικά με την στρατηγική αποχώρησης από την ΕΕ πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στο τέλος Μαρτίου 2017.

Πάντως η εκπρόσωπος της Μέι ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο ψηφοφορία σχετικά με το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50», τόνισε.

Παράλληλα η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι η Μέι πάντα επιθυμούσε το κοινοβούλιο «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ».

«Όμως πιστεύουμε επίσης ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα γίνεται σεβαστή η απόφαση του λαού της Βρετανίας, ο οποίος στις 23 Ιουνίου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, και που δεν θα υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η υποχώρηση της Μέι σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με την στρατηγική της κυβέρνησης, προτού ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία του Brexit.

Ένας βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος εξήγησε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης προτού ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50.

Η Έμιλυ Θόρνμπερι, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πορείας και ότι το κόμμα της θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Brexit.

Η αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει στους υπουργούς «να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να βγουν έχοντας κάποιο σχέδιο το οποίο θα θέλουν να παραμείνει μυστικό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.