Quantcast
Η Tesco αποσύρει προϊόντα της Unilever σε μια διαμάχη για την τιμολογιακή της πολιτική - enikonomia.gr
share

Η Tesco αποσύρει προϊόντα της Unilever σε μια διαμάχη για την τιμολογιακή της πολιτική

δημοσιεύτηκε:

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία Tesco απέσυρε τα προϊόντα της Unilever από την ιστοσελίδα της, σε μια διαμάχη για την τιμολογιακή πολιτική της που προκλήθηκε από τη βουτιά της λίρας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit και σε μια από τις πιο ξεκάθαρες μέχρι στιγμής ενδείξεις για το πώς η αποχώρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να πλήξει τους καταναλωτές.

Η διαμάχη μεταξύ της Tesco και μιας εκ των μεγαλύτερων εταιριών καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο σημαίνει ότι δημοφιλή προϊόντα της Unilever, όπως σκόνες πλυσίματος, φακελάκια τσαγιού και παγωτά, δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Tesco, της μεγαλύτερης στη χώρα εταιρίας λιανικής πώλησης τροφίμων μέσω διαδικτύου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου εξέπληξε πολλούς επενδυτές και διευθύνοντα στελέχη, προκαλώντας τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση στη Βρετανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη ιστορικά ημερήσια πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 19% έναντι του δολαρίου και κατά 16% έναντι του ευρώ, αναγκάζοντας τους προμηθευτές και τους λιανέμπορους να παλεύουν για την κερδοφορία τους καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πιο ακριβά. Τώρα αυτή η μάχη μπορεί να μεταφερθεί και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Ενώ οι πολιτικοί μπορούν να αρνηθούν την πραγματικότητα, ένα σαμπουάν που παράγεται στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι τώρα κατά 17% ακριβότερο», δήλωσε ο Μπρούνο Μοντέιν, αναλυτής της Bernstein, που στο παρελθόν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Tesco. «Αυτό δεν αφορά την Tesco ή την Unilever, αλλά όλους τους Βρετανούς λιανέμπορους και προμηθευτές».

Οι μετοχές και των δύο εταιριών σημείωναν νωρίτερα πτώση άνω του 2%.

Η έλλειψη σε κάποια από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στη Βρετανία, όπως το προϊόν επάλειψης Marmite (Μάρμαϊτ), δίνει στους καταναλωτές ένα καλό παράδειγμα για την αναταραχή που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit.

«Εάν ο κόσμος ανησυχεί μήπως χάσει το Marmite από την Tesco, περιμένετε μέχρι να δουν τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Γουές Στρίτινγκ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος που τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η διαμάχη κυριάρχησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, με τίτλους όπως “Marmitegate” και ο «Πόλεμος της Marmite» να κυκλοφορούν στο twitter και τις σελίδες των εφημερίδων.

Δύο άτομα με γνώση της κατάστασης δήλωσαν ότι η Unilever προσπαθούσε να αυξήσει τις τιμές που χρεώνει σε τέσσερα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας – Tesco, Sainsbury’s, Asda και Morrisons – σε μια σειρά προϊόντων κατά 10% περίπου.

Η μία πηγή δήλωσε ότι καμία μεγάλη εταιρία καταναλωτικών προϊόντων δεν υπήρξε τόσο επιθετική όσο η Unilever στις τιμολογιακές της απαιτήσεις, ενώ η δεύτερη πηγή είπε ότι είχαν διαμαρτυρηθεί για τα αιτήματα της Unilever καθώς κάποια από τα προϊόντα παράγονταν στη Βρετανία. Οι πηγές είπαν ότι δύο από τα τέσσερα μεγάλα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν θα δεχθούν τις αυξήσεις τιμών ή θα καταργήσουν κάποια προϊόντα.

«Αυτό που είναι πραγματικά πρόβλημα είναι όταν ένας προμηθευτής όπως η Unilever έρχεται και ζητά οριζόντια αυξήσεις στις τιμές και δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, καμία συζήτηση. Αυτή είναι η προσέγγιση που δημιούργησε αναταραχή στις εταιρίες σούπερ μάρκετ», είπε η δεύτερη πηγή.

Η Unilever αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη διαμάχη, αλλά ο οικονομικός της διευθυντής Γκράαμ Πίτκεθλι δήλωσε σήμερα ότι οι αυξήσεις τιμών είναι η φυσιολογική αντίδραση σε μια υποτίμηση, προσθέτοντας ότι το εύρος των αυξήσεων είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από αυτό που χρειαζόταν για να καλύψει το πλήγμα που δέχθηκε η εταιρία. «Είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα επιλυθεί αρκετά γρήγορα», δήλωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.