Quantcast
Άρχισε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης - enikonomia.gr
share

Άρχισε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

δημοσιεύτηκε:

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαντεέρ αλ-Αμπάντι γνωστοποίησε την έναρξη των επιχειρήσεων μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Η ώρα της νίκης έφτασε και οι κινήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησαν» είπε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Ιρακίγια. «Σήμερα κηρύσσω την έναρξη της νικηφόρας επιχείρησης, που θα σας απελευθερώσει από τη βία και την τρομοκρατία του Νταές» δήλωσε απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μοσούλης χρησιμοποιώντας την αραβική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μοσούλη είναι η τελευταία μεγάλη πόλη του Ιράκ, η οποία ελέγχεται ακόμη από τους σουνίτες εξτρεμιστές. Ο κυβερνητικός στρατός έχει ήδη απωθήσει τους τζιχαντιστές από άλλες πόλεις όπως το Ραμάντι, τη Φαλούτζα και το Τικρίτ. Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει πριν από δύο χρόνια τη Μοσούλη χωρίς να συναντήσει αξιοσημείωτη αντίσταση από τον ιρακινό στρατό.

Ένα νέο προσφυγικό δράμα προ των πυλών


Εκτιμάται ότι στην πόλη βρίσκονται τώρα 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Εάν τελικά καταληφθεί η Μοσούλη από τις κυβερνητικές δυνάμεις η τρομοκρατική οργάνωση θα έχει ηττηθεί σε μεγάλο βαθμό στη χώρα. Η επιχείρηση πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ μέχρι σήμερα. Με τον ιρακινό στρατό συντάσσονται επίσης σιιτικές και κουρδικές στρατιωτικές ομάδες, ενώ έχει την αεροπορική υποστήριξη του δυτικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο η συμμετοχή των σιιτών στην επιχείρηση είναι επίμαχη, καθώς οι σουνίτες εκφράζουν φόβους ότι οι σιιτικές ομάδες θα επωφεληθούν της κατάστασης για να ενισχύσουν την επιρροή τους στη χώρα. Από την πλευρά του ο αλ-Αμπάντι επιβεβαίωσε ότι μόνο ο στρατός και η αστυνομία θα εισέλθουν στη Μοσούλη, η οποία είναι η μεγαλύτερη σουνιτική πόλη της χώρας. Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ μιλούν για μία «αποφασιστική στιγμή» και μία «ιστορικής σημασίας επιχείρηση». Ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για ένα νέο προσφυγικό δράμα. H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι 700.000 κάτοικοι της Μοσούλης και των περιχώρων θα μπορούσαν να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της επίθεσης.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.