Quantcast
DW: Τετραμερής στο Βερολίνο για Ουκρανία και Συρία - enikonomia.gr
share

DW: Τετραμερής στο Βερολίνο για Ουκρανία και Συρία

δημοσιεύτηκε:

Συνάντηση κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία πραγματοποιείται το απόγευμα (7 μμ. ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάν και τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, αναφέρει δημοσίευμα της DW.

Πιο
συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ του 2014 και του 2015, με την οποία Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία προσπάθησαν να τερματίσουν τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση βαρέων όπλων από τα μέτωπα και τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Όμως η εφαρμογή της συμφωνία καθυστερεί.

Τις συνομιλίες των τεσσάρων ηγετών του αποκαλούμενου “σχήματος της Νορμανδίας” θα απασχολήσει και η κλιμακούμενη βία στις μάχες για τον έλεγχο του Χαλεπίου στη Συρία. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον συνεχίζεται μετ΄ εμποδίων» .

Όσο αφορά στο θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το δημοσίευμα της DW επισημάνει ότι«Λόγω της ανυποχώρητης στάσης του Κρεμλίνου, κυρίως στο ζήτημα της Συρίας, επανέρχεται στην δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Επικαλούμενος την αναστολή των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι την Τρίτη και την σχεδιαζόμενη για αύριο κατάπαυση του πυρός, ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία Γκέρνοτ Έρλερ θεωρεί τη συζήτηση για νέες κυρώσεις άτοπη. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) o κ. Έρλερ τόνισε ότι οι διεθνείς επικρίσεις οδήγησαν τη Μόσχα σε αυτές τις «υποχωρήσεις» και ότι εκείνοι που ζητούν τώρα κυρώσεις θα πρέπει να αποδείξουν ποιο θα ήταν το άμεσο αποτέλεσμά τους. Κατά την εκτίμησή του δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα κυρώσεων σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες στο προοίμιο της τετραμερούς συνάντησης ότι όλες οι επιλογές θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι.

Η τελευταία επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλ. Πουτίν στη Γερμανία ήταν το 2013 στην βιομηχανική έκθεση του Ανοβέρου. Από την τελευταία του επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν περάσει μάλιστα τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αλλά και η στήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ήταν η απαρχή για το πάγωμα των σχέσεων Ρωσίας και Δύσης».


Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.