Quantcast
Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ - Πούτιν - enikonomia.gr
share

Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ – Πούτιν

δημοσιεύτηκε:

Όλα έγιναν με καθυστέρηση το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο. Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχαν ήδη αρχίσει να διαβουλεύονται για την Ουκρανία, ενώ το αεροσκάφος του Βλάντιμιρ Πούτιν έφτανε με καθυστέρηση στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μέχρι τις δέκα το βράδυ η συζήτηση περιστρεφόταν ακόμη γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ δεν είχαν καν αρχίσει οι συνομιλίες για τη Συρία. Όλα έδειχναν ότι οι προαναγγελθείσες δηλώσεις θα γίνονταν μετά τα μεσάνυχτα. Είναι η πρώτη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα μετά από τέσσερα χρόνια. “Κατά τη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ψυχρές οι σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα” ανέφερε σημερινό ρεπορτάζ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).

Το Βερολίνο δυσανασχετεί για τις τελευταίες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων στο Χαλέπι της Συρίας. Λίγο πριν την άφιξη Πούτιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωνε ότι “μετά από τα τελευταία κύματα επιθέσεων από το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του με στόχο τους αμάχους στο Χαλέπι και τα νοσοκομεία της πόλης επικρατεί καταστροφή και στη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα για την κατάσταση αυτή και να αναζητήσουμε ευθύνες”.

Το απόγευμα της Τετάρτης το Κρεμλίνο αποφάσισε να επεκτείνει από οκτώ σε έντεκα ώρες τη διάρκεια της μονομερούς εκκεχειρίας που πρόσφατα είχε ανακοινώσει για το Χαλέπι. Αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί αρκετή αυτή τη συμβολική κίνησης καλής θελήσεως από το Κρεμλίνο. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο αντιλαμβάνεται την υψηλή ευθύνη που επωμίζεται: “Από τη στιγμή που ο Πούτιν ακύρωσε την τελευταία στιγμή κάθε διαβούλευση με τις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή το Βερολίνο είναι ο μοναδικός δίαυλος ουσιαστικής επικοινωνίας για μία ειρήνευση στη Συρία” αναφέρει ο ανταποκριτής της ARD στη γερμανική πρωτεύουσα.

“Μικρό καλάθι” για την Ουκρανία


Αρχική πρόθεση ήταν να γίνει απόψε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση για την Ουκρανία, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη συμφωνία του ειρηνευτική Μινσκ που είχε υπογραφεί μετά από γερμανική και γαλλική διαμεσολάβηση, αλλά η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει έκρυθμη. Το Βερολίνο είχε ξεκαθαρίσει ότι θα γινόταν μία ανοιχτή συζήτηση, αλλά, πριν από την άφιξη Πούτιν, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μερικές φορές η επιτυχία είναι να αποτρέπεις μία περαιτέρω κλιμάκωση”. Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ φαίνεται να κρατάει “μικρό καλάθι” από τη συνάντηση του Βερολίνου. “Στόχος μας είναι να δούμε πού βρισκόμαστε και τί είναι αυτό που μας εμποδίζει να υλοποιήσουμε τη συμφωνία του Μινσκ” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση (ARD) αργά το βράδυ της Τετάρτης, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι, μεταξύ άλλων, και η παροχή αυτονομίας σε εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχονται από φιλορώσους αυτονομιστές. Στη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, Μέρκελ και Ολάντ θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους για τις συνομιλίες του Βερολίνου με Πούτιν και Ποροσένκο.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.