Quantcast
Κίνα: Σημαντική αύξηση του εμπορίου με χώρες του δρόμου του μεταξιού - enikonomia.gr
share

Κίνα: Σημαντική αύξηση του εμπορίου με χώρες του δρόμου του μεταξιού

δημοσιεύτηκε:

Παρά τη μικρή μείωση του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, το εμπόριό της με τις χώρες του δρόμου του μεταξιού αυξήθηκε εντυπωσιακά στο 9μηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Οι κινεζικές εξαγωγές στο Πακιστάν, τη Ρωσία, την Πολωνία, το Μπανγκλαντές και την Ινδία αυξήθηκαν κατά 14,9%, 14%, 11,7%, 9,6% και 7,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Κίνα, επίσης, συνεχίζει να εισάγει περισσότερες πρώτες ύλες – όπως σιδηρομετάλλευμα, πετρέλαιο, κάρβουνα και χαλκό από χώρες του δρόμου του μεταξιού.

Χώρες, όπως η Καμπότζη και το Μπανγκλαντές, έχουν συνδέσει επίσης τα αναπτυξιακά σχέδιά τους με τον δρόμο του μεταξιού σε μία προσπάθεια να τονώσουν την οικονομία τους και να διερευνήσουν περαιτέρω ευκαιρίες.

Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των χωρών του δρόμου του μεταξιού ξεπέρασε τα 600 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 26% του όγκου του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, στο πρώτο 8μηνο του 2016, δήλωσε ο Φανκ Αϊκίν, αναπληρωτής επικεφαλής του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Επίσης, στο πρώτο 8μηνο η Κίνα επένδυσε σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε χώρες του δρόμου του μεταξιού, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) και το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού, σύμφωνα με το υπουργείο. Προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι τα δάνεια που έδωσε η AIIB ήταν της τάξης των 1,2 δισ. δολαρίων για το 2016 και αναμένεται να αυξηθούν στα 2,5 δισ. δολάρια το 2017 και τα 3,5 δισ. δολάρια το 2018.

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) είναι ένα άλλο βασικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για πολυμερή οικονομική συνεργασία. Η τράπεζα – που ιδρύθηκε από κοινού από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική – άρχισε να λειτουργεί επίσημα τον Ιούλιο του 2015 στη Σαγκάη με αρχικά εγκεκριμένο κεφάλαιο 100 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα ενέκρινε επενδυτικά σχέδια στους τομείς της καθαρής ενέργειας, ένα για κάθε χώρα, με συνολικό ύψος πάνω από 900 εκατ. δολάρια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.