Quantcast
Στα 610 δισ. ευρώ η περιουσία σε χρήμα των αυστριακών νοικοκυριών - enikonomia.gr
share

Στα 610 δισ. ευρώ η περιουσία σε χρήμα των αυστριακών νοικοκυριών

δημοσιεύτηκε:

Σε 610 δισ. ευρώ ανέρχεται η περιουσία σε χρήμα των αυστριακών νοικοκυριών, με το βιβλιάριο αποταμίευσης να εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα προσφιλές για τον μέσο Αυστριακό, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η περιουσία σε ακίνητα, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενόψει και της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης (στις 31 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά το 2010 η περιουσία των Αυστριακών σε χρήμα παρουσίασε αύξηση κατά μόνον 5%,που είναι ελάχιστη σε σύγκριση με το παρελθόν πριν από την παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική κρίση, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας για την μικρή αυτή μεταβολή υπήρξαν ο πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια.

Οπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της ΑΚΤ, Γιοχάνες Τούρνερ,παρά τα χαμηλά επιτόκια, που βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν, οι Αυστριακοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται ως ασφαλέστερο είδος επένδυσης το βιβλιάριο αποταμίευσης, αποφεύγοντας τα διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα, στα οποία εισέρρευσαν τα τελευταία πέντε χρόνια μόνον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος επισήμανε πως σήμερα μόλις ένα ποσοστό 4% των αυστριακών νοικοκυριών έχουν στην κατοχή τους χρεόγραφα, ένα 5% διαθέτουν ομόλογα και ένα 10% μερίδια σε επενδυτικά “fonds”.

Η “ροπή προς αποταμίευση” στην Αυστρία βρίσκεται σήμερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ 7,6 και 7,8% (5,6% ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση) και είναι υψηλότερη μόνον στη Γερμανία και στην Σουηδία, η οποία θεωρείται και η “πρωταθλήτρια αποταμίευσης” στην Ευρώπη.

Από στατιστική σκοπιά η κατά κεφαλή περιουσία των Αυστριακών σε χρήματα ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, ενώ πριν από δέκα χρόνια το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν σε 44.351 ευρώ.

Από τα στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας διαπιστώνεται πως μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια η ακίνητη περιουσία των Αυστριακών παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, κατά 31%, σε σχέση με την περιουσία σε χρήματα, που σημαίνει πως μετά την αφαίρεση ενός ποσοστού 11% πληθωρισμού μετά το 2010, η αύξηση της αξίας των ακινήτων έφτασε το 20%.

Συνολικά οι Αυστριακοί διαθέτουν σήμερα μία περιουσία αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 781 δισεκατομμύρια αντιπροσωπεύουν την αξία των ακινήτων των αυστριακών νοικοκυριών, ενώ εάν αφαιρεθεί το χρέος που ανέρχεται σε 177 δισεκατομμύρια ευρώ, το καθαρό ύψος της περιουσίας των νοικοκυριών βρίσκεται στα 1,215 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατη έρευνα της “Erste Bank”, μίας από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας καταγράφει πως, παρά τα χαμηλά επιτόκια,οι Αυστριακοί εξακολουθούν να αποταμιεύουν και μάλιστα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και το ποσό, που, κατά μέσο όρο, “βάζουν στην άκρη” κάθε μήνα, ανέρχεται ήδη σε 216 ευρώ.

Ο πιο προσφιλής τρόπος “επένδυσης” των χρημάτων τους συνεχίζει να είναι για την πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού (8,5 εκατομμύρια κάτοικοι) το “βιβλιάριο αποταμίευσης”, που εφέτος ανέρχεται σε ποσοστό 77%, κατά 6% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πριν από δέκα χρόνια (2006).

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο μηνιαίο ποσό αποταμίευσης έχει παρουσιάσει μία συνεχή αύξηση τα προηγούμενα δέκα χρόνια, το 2006 ανερχόταν σε 132 ευρώ, το 2011 σε 168 ευρώ και εφέτος φτάνει τα 216 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ελαφρά μείωση εμφανίζει η εκτίμηση του πληθυσμού ως προς τη σπουδαιότητα της αποταμίευσης, η οποία για ένα ποσοστό 69% είναι “πολύ” ή “αρκετά” σημαντική, ενώ πριν δέκα χρόνια, το 2006, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 72%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.