Quantcast
Γερμανία: Δεκαπλάσιες εξαγωγές πυρομαχικών για μικρά όπλα - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Δεκαπλάσιες εξαγωγές πυρομαχικών για μικρά όπλα

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε συνολικά τους πρώτους έξι μήνες του 2016 εξαγωγές όπλων και εξοπλισμών αξίας άνω των τεσσάρων δις ευρώ. Ένα ποσό που υπερβαίνει κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο που δαπανήθηκε στο ίδιο διάστημα του περσινού έτους. Αυτά προκύπτουν από νέα έκθεση για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων, που βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείο ριδήσεων dpa και πρόκειται να συζητηθεί αύριο εντός του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε μεν ελαφρώς τις εξαγωγές μικρών όπλων στο πρώτο εξάμηνο του 2016, ωστόσο ταυτόχρονα οι εξαγωγές πυρομαχικών για τον συγκεκριμένο τύπο όπλων δεκαπλασιάστηκαν. Αξιοσημείωτες είναι και οι ανακατατάξεις στη λίστα των κύριων χωρών που εισάγουν τα γερμανικά όπλα. Για παράδειγμα, η Τουρκία ανήλθε από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης από τη θέση 25 που βρισκόταν, στην όγδοη θέση της κατάταξης, πίσω από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επικρίνεται κατά κόρον για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η αξία των εγκεκριμένων εξαγωγών μικρών όπλων μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από 12,4 εκατομμύρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα σε 11,6 εκατομ. ευρώ. Αντίθετα, η αξία των εγκεκριμένων εξαγωγών για πυρομαχικά μικρών όπλων εκτοξεύθηκε από τα 27 στα 283,8 εκατομμύρια ευρώ.

Επιμέρους μείωση, αλλά συνολική αύξηση στις πωλήσεις όπλων


Οι χώρες που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα των εισαγωγέων μικρών όπλων από τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εξαρτημάτων όσο και των πυρομαχικών, είναι η Γαλλία, το Ιράκ και η Πολωνία. Η Γερμανία υποστηρίζει στο Ιράκ τους Κούρδους Πεσμεργκά στη μάχη τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των μικρών όπλων περιλαμβάνονται πολυβόλα πιστόλια και τυφέκια, με τα οποία σκοτώνεται η πλειοψηφία των αμάχων σε περιοχές εμφύλιων συρράξεων όπως είναι η Συρία.

Η έκθεση για τις εξαγωγές όπλων εμπίπτει στην αρμοδιότητα του γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού οι εξαγωγές μικρών όπλων μειώθηκαν αισθητά. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές σε χώρες που θεωρούνται προβληματικές, βρίσκονται εκτός ΕΕ κα ΝΑΤΟ και υστερούν στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία συγκριτικά με το παρελθόν. Ωστόσο, η μείωση στις εξαγωγές μικρών όπλων δεν είναι επαρκής για την αντιπολίτευση. Ο ειδικός σε εξοπλιστικά ζητήματα από το κόμμα της Αριστεράς Γιαν βαν Άκεν ζήτησε πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών μικρών όπλων.

Συνολικά πάντως στο πρώτο εξάμηνο του 2016 δόθηκαν άδειες για εξαγωγές όπλων και εξοπλισμών αξίας 4,029 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που υπερβαίνει κατά 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Στην κορυφή της λίστας των γερμανικών εξαγωγών στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους βρίσκεται μία φρεγάτα για την Αλγερία αξίας ενός δις ευρώ. Με αυτή την αγορά η βορειοαφρικανική χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση των χωρών που εισήγαγαν γερμανικά όπλα το εν λόγω διάστημα.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.