Quantcast
Η Γκάμπια αποσύρεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - enikonomia.gr
share

Η Γκάμπια αποσύρεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

δημοσιεύτηκε:

Μια τρίτη αφρικανική χώρα, η Γκάμπια ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο μεταδόθηκε και από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αναρτήθηκε στο YouTube, ο υπουργός Ενημέρωσης της Γκάμπιας Σέριφ Μποζάνγκ κατηγόρησε το ΔΠΔ για «δίωξη των Αφρικανών και κυρίως των ηγετών τους», την ώρα που, σύμφωνα με τον ίδιο, «τουλάχιστον 30 δυτικές χώρες έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου» από την ίδρυση του δικαστηρίου αυτού, χωρίς να ερευνηθούν.

Η απόφαση αυτή εκλαμβάνεται ως προσωπικό πλήγμα στην εισαγγελέα του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα, η οποία κατάγεται από τη Γκάμπια και διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας υπό την προεδρία του Γιαχία Τζάμεχ.

Η Γκάμπια έχει προσπαθήσει μάταια να πείσει το ΔΠΔ να ασκηθούν διώξεις εναντίον των χωρών της ΕΕ για τον θάνατο πολλών Αφρικανών προσφύγων στη Μεσόγειο, επεσήμανε ο Μποζάνγκ, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του απείλησε ότι θα λάβει μέτρα αν δεν εισακουστεί.

«Από σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου, δεν είμαστε πλέον μέλη του ΔΠΔ και ξεκινήσαμε τη διαδικασία που προβλέπεται» για την αποχώρησή μας, επεσήμανε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ο πρόεδρος της Συνέλευσης των κρατών μερών που έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, ο Σενεγαλέζος υπουργός Δικαιοσύνης Σιντίκι Καμπά, κάλεσαν τις χώρες που επικρίνουν το ΔΠΔ για τον τρόπο λειτουργίας του να μην αποσύρονται από αυτό, αλλά να επιλύουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου με τα άλλα μέλη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Νότια Αφρική και το Μπουρούντι ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από το ΔΠΔ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.