Quantcast
Ισπανία: Άντεξε η οικονομία στο γ' τρίμηνο, παρά την πολιτική κρίση - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Άντεξε η οικονομία στο γ’ τρίμηνο, παρά την πολιτική κρίση

δημοσιεύτηκε:

Η Ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με πιο αργούς ρυθμούς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, μολονότι έως τώρα η ανάπτυξη αντιπαρήλθε επιτυχώς την μακρά πολιτική κρίση, η οποία αναμένεται να λυθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απόδοση της ισπανικής οικονομίας για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έκλεισε στο 0,7%, ελαφρά κάτω από το 0,8% του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΙΝΕ).

Επίσης ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα, καθώς η Caixabank—η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, και η μεσαίου μεγέθους Banco Sabadell, προβλέπεται να είναι κερδοφόρες, έχοντας βελτιώσει τις αποδόσεις τους όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ο χαμηλός πληθωρισμός, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και η πολύ καλή τουριστική σαιζόν έχουν εκτινάξει την κατανάλωση αυτήν τη χρονιά στην Ισπανία, βοηθώντας την να ξεφύγει από την τριετή ύφεση και να αντιπαρέλθει με επιτυχία το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις δύο άκαρπες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η λύση αυτού του πολιτικού αδιεξόδου, με την διαγραφόμενη πιθανότητα να σχηματίσει ο ασκών χρέη πρωθυπουργού συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι, αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη πνοή στην οικονομία, με τα σημάδια της ανάκαμψης να αναμένονται να γίνουν πιο ορατά τον επόμενο χρόνο. Τα πολιτικά κόμματα, ωστόσο, θα πρέπει να έλθουν σε συμφωνία για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2017 και για την εισαγωγή περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Το ισπανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί στο 3% τουλάχιστον, αν κι οι πιο συντηρητικές κυβερνητικές προβλέψεις το εντοπίζουν στο 2,3% την επόμενη χρονιά.

Μόνη αρνητική παράμετρος σε μία πιθανή αποκλιμάκωση της ανόδου της οικονομίας, η απειλή του Brexit, ενώ κι ο φόβος για μία άνοδο του πληθωρισμού ενδέχεται να αναστρέψει τη θετική τάση που είχε δημιουργηθεί με τις χαμηλές τιμές που ενίσχυσαν την καταναλωτική πίστη των νοικοκυριών.

Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΙΝΕ, έχουν ανέβει κατά 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο από τον περασμένο χρόνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σε ετήσια βάση, η απόδοση της ισπανικής οικονομίας ανήλθε στο 3,2%, τονίζει η ΙΝΕ, καταρρίπτοντας τις αρνητικές προβλέψεις, πλην όμως κινείται κάτω από τα επίπεδα του 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω στο 3,2% τονίζει σήμερα η ίδια υπηρεσία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.