Quantcast
Αντιμέτωπες με την έλλειψη βενζίνης οι ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Αντιμέτωπες με την έλλειψη βενζίνης οι ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Ένας μεγάλος αγωγός βενζίνης που αποτελεί πάροχο αποφασιστικής σημασίας για τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να ανοίξει νωρίτερα, ακόμα και το Σάββατο, αφότου έκλεισε μετά από μια έκρηξη στη νότια πολιτεία της Αλαμπάμα τη Δευτέρα, όταν σκοτώθηκε ένας εργάτης και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε, είπε η εταιρεία Colonial Pipeline χθες.

Η έκρηξη τη Δευτέρα σημειώθηκε αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο της μεγαλύτερης διαρροής βενζίνης για πάνω από είκοσι σχεδόν χρόνια που είχε συμβεί στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2015. Η πετρελαιοκηλίδα εκείνη διέκοψε τη ροή περίπου 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης την ημέρα από το διυλιστήριο, στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, έως τις βορειοανατολικές πολιτείες.

Η αναστολή της λειτουργίας του αγωγού θα μειώσει την προμήθεια βενζίνης σε εκατομμύρια Αμερικανούς στις νοτιοανατολικές, ίσως και τις βορειοανατολικές, πολιτείες των ΗΠΑ. Το βορειοανατολικό κομμάτι έχει όμως τη δυνατότητα παραλαβής μέσω πετρελαιοφόρων πλοίων μέσω των ακτών του.

Σε συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της Colonial Τζέραλντ Μπεκ είπε ότι τα συνεργεία τοποθετούσαν μια βαλβίδα για να ολοκληρωθούν οι επισκευές που αφορούν τη διαρροή του Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση της Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας του κράτους έχει αναλάβει τον έλεγχο του χώρου, ενώ η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα μαινόταν ακόμα χθες βράδυ (ώρα Ελλάδας). Η εταιρεία αναμένει ότι θα μπορέσει να προσέλθει στο χώρο σε μία ή δύο μέρες για να εκτιμήσει τις ζημιές.

Το δυστύχημα συνέβη όταν μια εννιαμελής ομάδα εργατών που βρισκόταν στην περιοχή για εργασίες χρησιμοποιούσε έναν μεγάλο εκσκαφέα, ο οποίος χτύπησε τον αγωγό και ακολούθησε έκρηξη, είπε η Colonial. Η αμερικανική Διεύθυνση Ασφάλειας Αγωγών και Επικίνδυνων Υλικών διερευνά το γεγονός.

Ο αγωγός καλύπτει απόσταση 8,850 χιλιομέτρων και αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα αγωγού διυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ. Έχει δυνατότητα μεταφοράς άνω των 3 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης, πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) και καύσιμου αεριωθούμενων μεταξύ της αμερικανικής ακτής του Κόλπου και του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

Ο εργάτης που σκοτώθηκε βρέθηκε στο χώρο των εργασιών, αλλά το όνομά του δεν δημιοσιοποιήθηκε.

Μετά την αναστολή μεταφορών του αγωγού, οι τιμές στην αμερικανική προθεσμιακή αγορά συμβολαίων αυξήθηκαν θεαματικά κατά 15%, το ψηλότερο σημείο τους από τον Ιούνιο, αλλά τα κέρδη περικόπηκαν απότομα στο 4,6%, καταλήγοντας σε 1,4841 δολάρια το γαλόνι (περίπου 0,35 ευρώ το λίτρο), από την ανακοίνωση της Colonial ότι μπορεί να ξανανοίξει τον αγωγό μέχρι το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται.

Οι τιμές στα πρατήρια δεν έχουν ανέβει ακόμα, αλλά οι διανομείς και οι εταιρείες καυσίμων σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες μέσω θαλάσσης ή άλλων τρόπων για τις ανατολικές ακτές της Αμερικής. Οι κυβερνήτες των πολιτειών Αλαμπάμα, Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια εξέδωσαν χθες διαταγές άρσης ρυθμιστικών περιορισμών για να επιτρέψουν την ευκολότερη μεταφορά των καυσίμων. Στην περίπτωση της Βόρειας Καρολίνας, ο κυβερνήτης της Πατ Μακ Κρόρι είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η πολιτεία του παραλαμβάνει το 70% των καυσίμων της μέσω του αγωγού της Colonial.

Η διαρροή και διακοπή αποστολής βενζίνης τον Σεπτέμβριο οδήγησε σε μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων και ελλείψεις στις πολιτείες Τζόρτζια, Τενεσί και Αλαμπάμα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.