Quantcast
Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη σύλληψη βουλευτών στην Τουρκία - enikonomia.gr
share

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη σύλληψη βουλευτών στην Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταμεσονύχτια σύλληψη 11 βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

O Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή εάν μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του HDP και τη σύλληψη των 11 βουλευτών, σκοπεύει να προβεί σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και να αναγνωρίσει ότι για ακόμη μία φορά ότι καταπατώνται οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν μετά τα μεσάνυχτα της 3ης Νοεμβρίου 2016, 11 βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μεταξύ των οποίων τους δύο συμπροέδρους του, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής αστυνομίας, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν “στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας”.

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε, επίσης, επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ στο Ντιγιαρμπακίρ, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει στην άρση ασυλίας των βουλευτών του HDP στις αρχές του χρόνου, ενώ οι πολιτευτές του έχουν κατά καιρούς αποτελέσει στόχο των αστυνομικών αρχών, με πιο πρόσφατη την προσπάθεια αποκλεισμού των γραφείων του κόμματος στο Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και τη συνεχή σπίλωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως και άλλων βουλευτών του HDP από ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ στην Τουρκία».

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νίκος Ανδρουλάκης, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την απελευθέρωση των δυο συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, καθώς και άλλων 9 βουλευτών του ίδιου κόμματος, που συνελήφθησαν χθες το βράδυ, κατηγορούμενοι για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει ότι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα πογκρόμ πολιτικών διώξεων, στο πλαίσιο του οποίου, πάνω από 35.000 πολίτες έχουν συλληφθεί, ενώ 80.000 βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να αναρωτηθούμε εάν ο κ. Ερντογάν αναζητά τη συναίνεση και την ομαλότητα ή την ακραία αντιπαράθεση και την πόλωση», προσθέτει.

Επίσης, εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, το κράτος δίκαιου και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι συλληφθέντες διώκονται για αδικήματα, όπως η χρήση της κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών ή η «προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.