Quantcast
DW: Συλλήψεις χωρίς τέλος στην Τουρκία - enikonomia.gr
share

DW: Συλλήψεις χωρίς τέλος στην Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Το κουρδικό ζήτημα και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην Τουρκία με τις προσαγωγές στον εισαγγελέα των δυο συμπροέδρων του ΗDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ (φωτ. πάνω), αλλά και δέκα βουλευτών του κόμματος.

Ύστερα από νυχτερινές εφόδους της αστυνομίας στις διευθύνσεις κατοικίας των βουλευτών του «Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών» σε Άγκυρα και Ντιαρμπακίρ, όλοι πλην δυο που βρίσκονταν στο εξωτερικό, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και καταθέτουν από το πρωί.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη


Ήδη ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση των δυο συμπροέδρων του HDP πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στο εξωτερικό με την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού ότι η προσαγωγή των βουλευτών βασίζεται στη συνταγματική αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου που επέτρεψε την άρση της ασυλίας των βουλευτών εκείνων εναντίον των οποίων εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις.

Και «όπως είναι γνωστό» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση «όσοι δεν ανταποκριθούν σε κλήτευση του εισαγγελέα που ζητά την κατάθεσή τους σχετικά με έρευνες που διεξάγονται, παραβιάζουν τον νόμο και γίνεται προσαγωγή τους για να καταθέσουν». Ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι οι συλλήψεις των βουλευτών είναι καθαρά πολιτική ενέργεια και προσπάθεια να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία.

Οκτώ νεκροί – πάνω από 100 τραυματίες


Στο μεταξύ λίγες ώρες μετά την επιχείρηση-σκούπα συλλήψεων μελών του HDP, μια ισχυρότατη έκρηξη στη συνοικία Μπαγλάρ του Ντιαρμπακίρ, που προήλθε από αυτοκίνητο με εκρηκτικά, προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων εκ των οποίων δύο ήταν αστυνομικοί, και τον τραυματισμό πάνω από 100.

Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν την έναρξη μιας περιόδου υψηλής και επικίνδυνης εσωτερικής πόλωσης καθώς ουσιαστικά έχει αρχίσει η περίοδος κατά την οποία το τουρκικό εκλογικό σώμα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει εκτελεστικές εξουσίες στον πρόεδρο με ένα νέο σύνταγμα.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.