Quantcast
Επαναφέρει η ΕΕ το σχέδιο για ενοποιημένο φορέα Ρυθμιστικών Αρχών για τις τηλεπικοινωνίες - enikonomia.gr
share

Επαναφέρει η ΕΕ το σχέδιο για ενοποιημένο φορέα Ρυθμιστικών Αρχών για τις τηλεπικοινωνίες

δημοσιεύτηκε:

Αναταράξεις προκαλεί η επαναφορά του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετατρέψει την ομάδα Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών για τις τηλεπικοινωνίες, σε έναν ενοποιημένο οργανισμό της ΕΕ. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών, ενώ θα ισχυροποιήσει το ρόλο των Βρυξελλών.

Η Επιτροπή είχε επιχειρήσει το 2009 να αφαιρέσει την ισχύ από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές και να τις εντάξει σε μία ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία, ωστόσο οι εθνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν και το σχέδιο αποσύρθηκε. Παρά τις υποσχέσεις της Επιτροπής για διευρυμένες αρμοδιότητες και αυξημένο προϋπολογισμό κατά 75%, οι αρχές δεν έχουν ακόμα πειστεί.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων EurΑctiv, η πρόταση έχει σκοπό να τις αναγκάσει να απαντήσουν στην εκτελεστική εξουσία, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αμηχανία τους να διαφωνήσουν δημόσια με την Επιτροπή. Οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι το σχέδιο της Επιτροπής να αφαιρέσει τα τέλη περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία θα μπορούσε να βλάψει μικρότερους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Αναφέρουν επίσης ότι τα σχέδια της Επιτροπής θα καταστήσουν τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) παρόμοιο με τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) που ιδρύθηκε το 2009 για να συγκεντρώσει τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας από τα κράτη μέλη.

«Εάν μετατραπεί ο BEREC όπως ο οργανισμός ACER, στο τέλος θα ενισχυθεί η επιρροή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Βίλχελμ Εσβάιλερ, πρόεδρος του BEREC και αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας.

Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνταχθούν με τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών που δεν θέλουν να αποδεχθούν τις αλλαγές. Την περασμένη εβδομάδα, το νομοσχέδιο παραδόθηκε σε μια συντηρητικό ευρωβουλευτή από το ECR προκειμένου να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ορισμένοι ευρωβουλευτές από το κόμμα έχουν μιλήσει κατά της πρότασης για την αλλαγή του BEREC. Πέρυσι, οι Συντηρητικοί καταψήφισαν την έγκριση του προϋπολογισμού του BEREC ύψους 3.500.000 ευρώ, στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.