Quantcast
Ελβετία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό - enikonomia.gr
share

Ελβετία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

δημοσιεύτηκε:

Με αυξημένες προσδοκίες από μέρους του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν άρχισε σήμερα στο Μον Πελερέν της Ελβετίας ο νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο κ. Μπαν, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά από τη Νέα Υόρκη για να ανοίξει τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπέδειξε ότι η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στο κεφάλαιο του εδαφικού, καθώς και όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια των Κυπρίων για κατάληξη σε συμφωνία. «Η Κύπρος προσφέρει μια τεράστια ελπίδα σε όλο τον κόσμο ότι μακράς διάρκεια διενέξεις μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Εφικτή η επίλυση του προβλήματος το 2016;


Η δήλωση του κ. Μπαν έγινε μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τους δύο ηγέτες, στη διάρκεια της οποίας η κάθε πλευρά ανέπτυξε τις θέσεις της επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί αλλά και επί της ουσίας του οράματος για μιαν ενωμένη Κύπρο. Τη διάθεση του ιδίου και των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια επανέλαβε στους δύο συνομιλητές ο κ. Μπαν. Ο ΓΓ θα παρακαθίσει σε γεύμα με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών και ακολούθως θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Σε αυτές τις πέντε μέρες που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα διαπραγματεύονται στο Μον Πελερέν, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Le Mirador, θα διαφανεί κατά πόσο είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του προβλήματος εντός του 2016. Κι αυτό γιατί στο τραπέζι βρίσκεται το κεφαλαιώδες θέμα του εδαφικού με την υποχρέωση της κάθε πλευράς να συζητήσει τα κριτήρια, τα οποία στο τέλος θα οδηγήσουν σε ένα χάρτη που θα καθορίζει τα διοικητικά όρια της κάθε πολιτείας σε μια πιθανή λύση. Εάν αυτό καταστεί δυνατό, είναι κάτι που θα απαντηθεί στο τέλος της παρούσας φάσης των συνομιλιών, δηλαδή την Παρασκευή.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.