Quantcast
Κουρτς: Η ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας - enikonomia.gr
share

Κουρτς: Η ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας

δημοσιεύτηκε:

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την επιθυμία η ΕΕ να σκληρύνει τους τόνους έναντι της Άγκυρας ως αντίδραση στην καταστολή που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία και να μην πραγματοποιήσει την καταβολή των δισεκατομμυρίων που έχει υποσχεθεί, αν η χώρα δεν σεβαστεί τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε η Τουρκία να τεθεί «στην ημερήσια διάταξη» της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και εξέφρασε την επιθυμία να αποφασισθεί μια «διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική» έναντι της χώρας αυτής.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Τουρκία απομακρύνθηκε όλο και περισσότερο από την ΕΕ, αλλά η πολιτική μας παρέμεινε η ίδια. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε μιλώντας στον δημόσιο αυστριακό ραδιοσταθμό Oe1.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που ισχύει από τον Μάρτιο, οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και τρία δισεκ. ευρώ στην Άγκυρα για να παίρνει πίσω τους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

«Αυτό δεν αντιστοιχεί με την κατάσταση στην Τουρκία και κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξουμε αυτή την πολιτική», δήλωσε ο Κουρτς.

Η διακοπή της καταβολής των κεφαλαίων «είναι η λογική συνέπεια … Είναι σαφές πως αυτά τα χρήματα δεν θα καταβληθούν αν η Τουρκία δεν σέβεται το δικό της μέρος της συμφωνίας», δήλωσε.

Οι κριτικές από τη Δύση εντείνονται κατά των διώξεων σε βάρος των αντιπολιτευόμενων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Την Παρασκευή συνελήφθησαν επίσης δέκα βουλευτές του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, μεταξύ των οποίων οι δύο αρχηγοί του.

Ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοζιλ δήλωσε χθες Κυριακή πως οι χώρες της ΕΕ «δεν μπορούν να υπολογίζουν στην Τουρκία» και πρέπει να προετοιμάσουν την κατάργηση της μεταναστευτικής συμφωνίας ενισχύοντας τα σύνορά τους.

Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης που πραγματοποιείται σήμερα στην ανατολική Αυστρία μεταξύ του Ντόσκοζιλ και των περιφερειακών ομολόγων του του Οργανισμού Αμυντικής Συνεργασίας της κεντρικής Ευρώπης. Οι συνομιλίες θα μεταφερθούν αύριο Τρίτη στο Σαράγεβο για μια δεύτερη ημέρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.