Quantcast
Συνάντηση Ομπάμα στον Λευκό Οίκο με τον νέο πλανητάρχη - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Ομπάμα στον Λευκό Οίκο με τον νέο πλανητάρχη

δημοσιεύτηκε:

Nέα Υόρκη,

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) στο πλαίσιο της διασφάλισης της «ομαλής μετάβασης της εξουσίας» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του, Τζος Ερνεστ.

Θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι δύο άνδρες αντάλλαξαν σφοδρά εκατέρωθεν πυρά κατα τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χθες με δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος κι όλη η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί πλήρως με τους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαδοχή, στις 20 Ιανουαρίου 2017.

Μιλώντας στο προαύλιο του Λευκού Οίκου για το εκλογικό αποτέλεσμα και έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο πρόεδρο, λέγοντας ότι θα εργαστεί γι’ αυτό, ενώ υπενθύμισε το μήνυμα που έστειλε χθες, πριν κλείσουν οι κάλπες, στο οποίο ανέφερε ότι ανεξάρτητα με το ποιόν θα ψηφίσει ο κάθε πολίτης, ο ήλιος θα ανατείλει ξανά στην Αμερική.

Ανέφερε πως όλοι γνωρίζουν τις διαφορές του με τον Ντόναλντ Τραμπ και υπενθύμισε ότι κι ο ίδιος είχε μεγάλες διαφορές με τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος όμως τον υποδέχθηκε εγκάρδια και συνεργάστηκε απόλυτα μαζί του, κάτι που οφείλει να πράξει κι ο ίδιος.

Τόνισε δε, ότι αφήνει στον επόμενο πρόεδρο ως παρακαταθήκη μία χώρα ισχυρότερη απ’ όσο ήταν πριν από 8 χρόνια και μαζί με τους συνεργάτες του αισθάνονται υπερήφανοι γι’ αυτό.

Καταλήγοντας αφού υπενθύμισε τα διαφορετικά συναισθήματα που επικρατούν στον αμερικανικό λαό μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, έστειλε ιδιαίτερο μήνυμα στους νέους ψηφοφόρους, καλώντας τους να έχουν ελπίδα, να συνεχίσουν να αγωνίζονται γι’ αυτό που πιστεύουν και να μην είναι κυνικοί.

Αναλυτές και αμερικανικός τύπος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου σημείωναν ότι η νίκη του Ντόναλντ Τράμπ συνιστά πρόκληση για το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο και είναι λίγοι οι λόγοι που πρέπει να αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα είναι διαφορετικός από τον υποψήφιο.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, κατα τους αναλυτές, σηματοδοτεί μια ηχηρή αποκήρυξη του status quo. Το πιο ισχυρό έθνος στη γη εξέλεξε έναν επιχειρηματία ακινήτων χωρίς εμπειρία στην κυβέρνηση, έναν ισχυρό άνδρα με δικό του στυλ που περιφρονεί τους συμμάχους του, αψηφά τον πολιτισμένο διάλογο και τη δημοκρατική πεποίθηση.

Ο κόσμος θα παρακολουθεί νευρικά τις πρώτες κινήσεις του Tραμπ καθώς και οι χρηματαγορές που ήδη εξέφρασαν φόβους. Είναι μια στιγμή ύψιστου κινδύνου. Η νίκη του Τράμπ, που έρχεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, φαντάζει σαν άλλο ένα σοβαρό χτύπημα στη διεθνή φιλελεύθερη τάξη.

Ο κ. Τράμπ, υπογράμμιζαν ότι πρέπει να αποφασίσει, με τα λόγια και τα έργα του, αν σκοπεύει να συμβάλλει στο μεγάλο ξεκαθάρισμα, με ανυπολόγιστο κόστος για τη Δύση.

Αναφερόμενοι στην θητεία του υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο στους εξής τομείς: ελεύθερο εμπόριο (έχει απειλήσει με διάλυση μερικών υπαρχόντων εμπορικών συμφωνιών, αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, φορολόγηση εισαγωγών), κλιματική αλλαγή (έχει δηλώσει ότι θα «ακυρώσει» τη συμφωνία των Παρισίων που υπεγράφη από περισσότερες από 195 χώρες το Δεκέμβριο του 2015), κλειστά σύνορα (για αυτόν τον τομέα πολιτικής του έχει μεταβάλλει τη στάση του πολλές φορές και είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς θα πράξει σε σχέση με τις πιο τολμηρές του δηλώσεις για τους Μουσουλμάνους, τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό), ΝΑΤΟ (τον έχει στηλιτεύσει ως παρωχημένο οργανισμό και έχει χαρακτηρίσει τα μέλη του ως αχάριστους συμμάχους που ωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ), Ρωσία (έχει δηλώσει ότι μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον έχει χαρακτηρίσει ως ισχυρό ηγέτη με τον οποίο θα ήθελε να έχει μια καλή σχέση).

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.