Quantcast
Έγκλημα με όπλο την ψηφιακή τεχνολογία - enikonomia.gr
share

Έγκλημα με όπλο την ψηφιακή τεχνολογία

δημοσιεύτηκε:

Εγκληματικές οργανώσεις δεν δημοσιεύουν ούτε εμπορικούς ισολογισμούς ούτε αριθμό συνεργατών και τμήματα δημοσίων σχέσεων δεν χρειάζονται αφού ο νόμος της σιωπής είναι ύψιστο καθήκον για την ‘εύρυθμη’ λειτουργία τους. Υπάρχει όμως ένα σημείο που η νόμιμη και η παράνομη οικονομία συναντώνται, και αυτό είναι η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι αρχές ασφαλείας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο οι εγκληματικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ισχυρό όπλο. Φοβούνται κυρίως κυβερνοεπιθέσεις σε σημαντικές υποδομές όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και άλλοι τομείς της δημόσιας ζωής.

Αφορμές για ανησυχία υπήρξαν αρκετές το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα τα Χριστούγεννα του 2015 χάκερ κατάφεραν να παραλύσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα ακολούθησε ένα κύμα εκβιασμών μέσω του κυβερνοχώρου σε γερμανικά νοσοκομεία.

«Στρατηγική της Γερμανίας στον κυβερνοχώρο»


Η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα σχέδιο δράσης με την επωνυμία «Στρατηγική της Γερμανίας στον κυβερνοχώρο». Στόχος είναι εκτός από την πρόληψη και η προστασία κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ οι τηλεπικοινωνίες θα προστατεύονται καλύτερα στο μέλλον και θα γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, η οποία θα τους ενημερώνει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο.

Οι ειδικοί στο χώρο, όπως ο Μίχαελ Γκεόργκε, επικεφαλής του κέντρου CyberAllianz της βαυαρικής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος, κάνουν ωστόσο κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. «Μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν λογισμικά του υποκόσμου για να πάρουν πληροφορίες και για ηλεκτρονικές επιθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε πρωτύτερα» επισημαίνει.

Μυστικές υπηρεσίες και ψηφιακή τεχνολογία


Εικάζεται ότι Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποιούν επαγγελματικά λογισμικά. «Δεν γνωρίζουμε ωστόσο πως οι μυστικές υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα λογισμικά. Εάν δηλαδή τα αγοράζουν ή συνεργάζονται με χάκερ» δηλώνει ο Μίχαελ Γκεόργκε. Το σίγουρο είναι ότι με τη βοήθεια του ίντερνετ επεκτάθηκαν και οι δραστηριότητες των εγκληματικών ομάδων.

Ο Ούντο Σνάιντερ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας επισημαίνει από την πλευρά του πως «ο κόσμος του εγκλήματος λειτουργεί σαν επιχείρηση με μια κανονική κατανομή εργασίας».

Τέλος, οι ειδικοί παρατηρούν πως εγκληματικές ομάδες όπως η Μαφία στην Ιταλία, με μια πιο ‘παραδοσιακή’ στρατηγική και τρόπο δράσης, μπορεί να μην χρησιμοποιούν άμεσα την ψηφιακή τεχνολογία για να κάνουν τις δουλειές τους ωστόσο την χρησιμοποιούν όταν για παράδειγμα θέλουν να «ξεπλύνουν» χρήμα. Όπως τέλος υπογραμμίζει ο Μίχαελ Γκεόργκε δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη συνεργασία αυτών των πιο ‘παραδοσιακών’ εγκληματικών ομάδων με επαγγελματίες χάκερ ωστόσο στο μέλλον αναμένουμε και εκεί μια τέτοια εξέλιξη».

Πηγή: DW




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.