Quantcast
Διαρροή εγγράφου υποδεικνύει πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για Brexit - enikonomia.gr
share

Διαρροή εγγράφου υποδεικνύει πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για Brexit

δημοσιεύτηκε:

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάποιο συνολικό σχέδιο για έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Brexit) και το υπουργικό συμβούλιο δεν αναμένεται να καταλήξει στην διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει για τους επόμενους έξι μήνες εξαιτίας διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, όπως προκύπτει από τη διαρροή εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Times και το οποίο είδε το BBC.

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρεται ότι το Whitehall επεξεργάζεται 500 μελέτες που σχετίζονται με το Brexit κι ενδεχομένως να χρειαστεί η πρόσληψη 30.000 επιπλέον δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπόμνημα, το οποίο διέρρευσε και το οποίο είχε επεξεργαστεί σύμβουλος ο οποίος δεν κατονομάζεται, για την προεδρία της κυβέρνησης και έχει ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, τιτλοφορείται “Ενημέρωση για το Brexit”. Υπαινίσσεται ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη εξάμηνο προτού η κυβέρνηση αποφασίσει ακριβώς τι θέλει να επιτύχει με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή προτού συμφωνήσει στο ποιές θα είναι οι προτεραιότητες.

Επίσης ασκεί κριτική εις βάρος της Μέι, η οποία “καταλήγει σε αποφάσεις και λεπτομέρειες ώστε να διευθετεί η ίδια το ζήτημα”–μία προσέγγιση που περιγράφεται ως “απίθανο να αποδειχτεί βιώσιμη”.

“Δεν πρόκειται για μία κυβερνητική έκθεση και δεν αναγνωρίζουμε τους ισχυρισμούς που περιέχει το υπόμνημα. Έχουμε επικεντρωθεί στο να προχωρήσουμε στο Brexit και να επιτύχουμε”, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον, ο οποίος είδε το έγγραφο, δήλωσε ότι αυτό υποδηλώνει πόσο “σύνθετη, ανησυχητική και γεμάτη προκλήσεις θα είναι η διαδικασία της εξόδου”.

Σύμφωνα με τους Times, το υπόμνημα κάνει λόγο για διαφωνίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λάιαμ Φοξ από την μία και τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τον υπουργό Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ από την άλλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπόμνημα αναφέρει ότι: “κάθε υπουργείο έχει εκπονίσει ένα σχέδιο από την βάση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit και το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του ‘χειρότερου δυνατού σεναρίου'”.

Επιπλέον, το υπόμνημα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις σύντομα “θα βάλουν το όπλο στον κρόταφο της κυβέρνησης” για να διασφαλίσουν αυτά που χρειάζονται ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.