Quantcast
Τιμή- ρεκόρ για το «Untitled XXV» του Βίλεμ ντε Κούνινγκ - enikonomia.gr
share

Τιμή- ρεκόρ για το «Untitled XXV» του Βίλεμ ντε Κούνινγκ

δημοσιεύτηκε:

Ο πίνακας “Untitled XXV” του σύγχρονου ζωγράφου Βίλεμ ντε Κούνινγκ πωλήθηκε 66,3 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Christie’s χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για έργο του εξπρεσιονιστή.

Ο πίνακας (διαστάσεων 2 μέτρων επί 2,20 μ.) που φιλοτεχνήθηκε από τον ολλανδο-αμερικανό καλλιτέχνη το 1977, είναι εμβληματικός για τις δυναμικές και πολύχρωμες πινελιές του των μέσων της δεκαετίας του 1970.

Το έργο είχε εκτιμηθεί από τον Christie’s στα 40 εκατομμύρια δολάρια, καθώς η προηγούμενη πώλησή του το 2006 αντί 27,1 εκατομμυρίων δολαρίων συνιστούσε τιμή ρεκόρ.

Το ποσό φέρεται να είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί ποτέ σε δημοπρασία για μεταπολεμικό έργο. Το ρεκόρ κατέχει σήμερα το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον “Τρεις Μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ” που πωλήθηκε αντί 142,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο 2013 από τον Christie’s.

Ουδεμία πληροφορία έχει δοθεί για τον αγοραστή του “Untitled XXV” που μετείχε τηλεφωνικά στη δημοπρασία.

Η χθεσινοβραδινή δημοπρασία αποτελεί σειρά πλειστηριασμών που οργανώνουν αυτή την εβδομάδα οι Christie’s και Sotheby’s, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο μεγάλοι οίκοι ανταγωνίζονται διαθέτοντας πολύτιμα έργα για να προσελκύσουν τους πλούσιους συλλέκτες από όλο τον κόσμο –κυρίως από την Ασία, όπου οι λάτρεις της τέχνης αυξάνονται συνεχώς.

Μεταξύ άλλων διάσημων έργων της εβδομάδας δημοπρασιών είναι ο πίνακας του ‘Εντβαρντ Μουνκ, “Κορίτσια στη Γέφυρα”, που πωλήθηκε χθες βράδυ από τον Sotheby’s αντί 54,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ένας “Meule” του 1891 του Μονέ που θα διατεθεί σήμερα προς πώληση από τον Christie’s, με τους εκτιμητές να τον κοστολογούν στα 45 εκατομμύρια δολάρια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.