Quantcast
Fitch: Η νίκη Τραμπ αυξάνει την αβεβαιότητα παγκοσμίως - enikonomia.gr
share

Fitch: Η νίκη Τραμπ αυξάνει την αβεβαιότητα παγκοσμίως

δημοσιεύτηκε:

Αβεβαιότητα σε μια σειρά κρατών και όχι μόνο στις ΗΠΑ προκαλεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με τον οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, δημιουργεί αυτόματα και αβεβαιότητα για πολλά άλλα κράτη» αναφέρεται στην ανάλυση της Fitch.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν είναι πιθανό να προκύψουν σοβαρές μεταβολές στις αξιολογήσεις στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, οι αλλαγές στην πολιτική ΗΠΑ μπορεί να έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, δεδομένου του ρόλου της χώρας ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αλλά και της στρατιωτικής και διπλωματικής της δύναμης.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αν και θα χρειαστεί χρόνος για να αποσαφηνιστεί το κατά πόσο ο Τραμπ θα εφαρμόσει την προεκλογική του ρητορική, η έμφαση που δίνει ο ίδιος σε μεγαλύτερο προστατευτισμό και στην εφαρμογή μιας εξωτερικής πολιτικής απομονωτισμού αποτελούν δύο πιθανές πηγές ρίσκου.

«Το σχέδιο του Τραμπ για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας NAFTA θα μπορούσε να έχει άμεση επίδραση σε Καναδά και Μεξικό.

Μια μεγάλη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό θα έχει επίσης αξιοσημείωτη επίδραση στις οικονομίες της Κίνας και της Ασίας» αναφέρουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, εάν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθήσει πιο επιθετικές πολιτικές στην επιβολή δασμών απέναντι στην Κίνα, η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα, με δυσμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό και στις δυο χώρες και πιθανότατα μια υποτίμηση του κινεζικού γουάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Fitch, μια μεγάλη ενίσχυση του προστατευτισμού αναμένεται να βρει αντίσταση από τα εταιρικά λόμπι στις ΗΠΑ στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές.

Πάντως, σύμφωνα με τον εν λόγω οίκο αξιολόγησης, μια πιο ουδέτερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιέσεις για μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.