Quantcast
Ιταλική υπόθεση το δημοψήφισμα με ευρωπαϊκές προεκτάσεις - enikonomia.gr
share

Ιταλική υπόθεση το δημοψήφισμα με ευρωπαϊκές προεκτάσεις

δημοσιεύτηκε:

Αν μη τι άλλο η Ευρώπη δεν χρειάζεται άλλη κρίση, ενώ και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές προμηνύουν αβεβαιότητα. Στην Ιταλία το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, αν και στην πραγματικότητα αφορά εσωτερικές αλλαγές στη χώρα σε θεσμικό κυρίως επίπεδο, έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις για όλη την ήπειρο. Οι Ιταλοί θα κληθούν στις 4 Δεκεμβρίου να ψηφίσουν και από ό,τι φαίνεται, λιγότερο για τις συνταγματικές αλλαγές και περισσότερο υπέρ ή κατά του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, έναν από τους λίγους πλέον φιλοευρωπαίους ηγέτες της γηραιάς ηπείρου.

Ο Ματέο Ρέντσι τρέχει αυτές τις μέρες από τη μια προεκλογική συγκέντρωση στην επόμενη και εμφανίζεται σε όλα τα κανάλια. Σε ζωντανή μετάδοση από το facebook, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση κάνει ακούραστα εκστρατεία υπέρ του «Ναι». Με μια μικρότερη Γερουσία έχει στόχο όχι μόνο να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και να επισπεύσει τη νομοθετική διαδικασία.

«Πιστεύω πως αυτό το δημοψήφισμα μπορεί πραγματικά να σημάνει την αλλαγή για την Ιταλία», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, τη χιλιοστή ημέρα της διακυβέρνησης του ενώπιον των δημοσιογράφων.

Βρυξέλλες και Βερολίνο θέλουν τον Ρέντσι


Οι δημοσκοπήσεις πάντως φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Οι εφημερίδες Corriere della Sera, La Stampa και La Repubblica δημοσίευσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το «Όχι» προηγείται από 7 μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνέδεσε την έκβαση του δημοψηφίσματος με το πολιτικό του μέλλον. Τη δήλωση αυτή πολλοί Ιταλοί δεν την ξεχνούν, αν και εν τω μεταξύ ο ίδιος παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτήν. Αν πράγματι η πλειοψηφία των Ιταλών τασσόταν υπέρ του «Όχι», τότε δεν θα παρέμενε για μεγάλο διάστημα στη θέση του και η Ιταλία θα ταλανιζόταν από μια νέα πολιτική κρίση. Ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2018 θα μετατρεπόταν σε έναν αγώνα δρόμου για γερά νεύρα. Επιπλέον η Ιταλική Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί πως μια πιθανή νίκη του «Όχι» δεν θα σήμαινε μόνο πολιτική αλλά και οικονομική κρίση. Η ιταλική αγορά ταλανίζεται από μια διαρκούσα αστάθεια, ο δείκτης των μετοχών πλήττεται από τις τράπεζες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ για τους επενδυτές η Ιταλία εδώ και καιρό δεν είναι ελκυστική.

Βρυξέλλες και Βερολίνο ελπίζουν ο 41χρονος πρωθυπουργός να καταφέρει να παραμείνει στο αξίωμά του. «Για τη Μέρκελ η σταθερότητα της Ιταλίας είναι θεμελιώδης», γράφει η La Repubblica. O Ματέο Ρέντσι φαίνεται μέσα όλο αυτό το χάος στην Ευρώπη που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια να αποτελεί μια σταθερά.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.