Quantcast
Ευρωζώνη: Στις 54,1 μονάδες ο σύνθετος PMI τον Νοέμβριο - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Στις 54,1 μονάδες ο σύνθετος PMI τον Νοέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο ήταν ο υψηλότερος φέτος, χάρη στην ισχυρή δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα και την αύξηση των νέων παραγγελιών, παρόλο που οι εταιρίες διατήρησαν τις τιμές τους γενικώς σταθερές, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, ανήλθε στο 54,1 από το 53,3 του Οκτωβρίου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή φέτος, ενώ είναι οριακά χαμηλότερη από τις 54,3 μονάδες του περασμένου Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης.

Μόνο ένας από τους 29 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμενε ο δείκτης να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τιμή του Νοεμβρίου.

«Είναι καλά, γερά στοιχεία», δήλωσε ο Ρομπ Ντόμπσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αποτελεί ένδειξη για ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το τρέχον τρίμηνο.

Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε υψηλό 11 μηνών στο 54,1, πολύ υψηλότερα από το 52,8 του Οκτωβρίου. Ο PMI για τον τομέα μεταποίησης ανήλθε στις 53,7 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2014, πάνω από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων και την τιμή του Οκτωβρίου των 53,5 μονάδων. Ο υποδείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 54,1 από το 54,6.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.