Quantcast
Τα τελευταία Μετάλλια της Ελευθερίας ως πρόεδρος των ΗΠΑ απένειμε ο Ομπάμα - enikonomia.gr
share

Τα τελευταία Μετάλλια της Ελευθερίας ως πρόεδρος των ΗΠΑ απένειμε ο Ομπάμα

δημοσιεύτηκε:

Ο ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο ρόκερ Μπρους Σπρίνγκστιν, ο πρώην μπασκετμπολίστας Μάικ Τζόρνταν συγκαταλέγονται στους 21 τιμηθέντες από τον προέδρο των ΗΠΑ με το Μετάλλιο της Ελευθερίας στη χθεσινοβραδυνή τελετή απονομής των πολύτιμων βραβείων, την τελευταία του Μπαράκ Ομπάμα, μια βραδιά γεμάτη από αστέρες και πολύ συγκίνηση στον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα απένειμε το πολύτιμο μετάλλιο στον συνιδρυτή της Microsoft και εκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς και στη σύζυγο του Μελίντα για το έργο τους μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος.

Ανάμεσα στους τιμηθέντες με την ανώτατη διάκριση που δίδεται σε πολίτες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν επίσης η ηθοποιός και παρουσιάστρια εκπομπών λόγου ‘Ελεν ΝτεΤζενέρις, οι ηθοποιοί Τομ Χανκς, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σίσελι Τάισον, ο πρώην καλαθοσφαιριστής Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, η τραγουδίστρια της σόουλ Νταϊάνα Ρος,

«Είναι σημαντικό να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους για να συνειδητοποιείς ότι αυτό είναι που μας κάνει τη σπουδαιότερη χώρα στη γη. Οι άνθρωποι αυτοί συνέβαλαν στη διαμόρφωσή μου και να γίνω αυτό που είμαι. Ο καθένας τους με άγγιξε πολύ δυνατά και προσωπικά, με τρόπο που πιθανόν δεν μπορούσαν καν να φανταστούν».

Στην ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε το θάρρος της ΝτεΤζενέρις να μιλήσει δημόσια για την ομοφυλοφιλία της ήδη το 1997: “Είναι εύκολο να ξεχνάμε τώρα, όταν έχουμε διανύσει τόσο μεγάλο δρόμο. Πόσο πολύ κουράγιο χρειάστηκε η Ελεν για να το αποκαλύψει πριν από 20 χρόνια. Τι απίστευτο βάρος έπρεπε να κουβαλά; Να παίρνει ένα τέτοιο βάρος για την καριέρα της… Οι άνθρωποι δεν το κάνουν συχνά αυτό… και μετά να κουβαλά στους ώμους της τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων”.

Παρά τους επαίνους του προέδρου για τη συνεισφορά της ΝτεΤζενέρις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφιλοφύλων στη χώρα, η ηθοποιός έχασε σχεδόν όλη την τελετή, αφού το προσωπικό ασφαλείας της απαγόρευσε την είσοδο. “Δεν με αφήνουν να μπω στον Λευκό Οίκο γιατί ξέχασα την αστυνομική μου ταυτότητα”, έγραψε στο Twitter αναρτώντας φωτογραφία της να κάθεται σε ένα παγκάκι κοντινού πάρκου. Στο τέλος της επιτράπηκε η είσοδος, η οποία ήταν θεαματική.

Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε με χιούμορ τη μακρά σταδιοδρομία του Ρόμπερτ ντε Νίρο, “από σικελό πατέρα, που έγινε νεοϋορκέζος μαφιόζος, στη συνέχεια μαφιόζος επικεφαλής ενός καζίνο, μετά μαφιόζος στον ψυχίατρό του, μετά πεθερός χειρότερος από μαφιόζο…”.

Το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απονέμεται κάθε χρόνο σε επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές, πολίτες με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και προσωπικότητες με σημαντική συνεισφορά στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, στην ασφάλεια, στην παγκόσμια ειρήνη και σε άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες.

‘Αλλοι τιμηθέντες ήταν ο Ρίτσαρντ Γκάγρουιν, εφευρέτης και φυσικός που συνέβαλε στην εθνική άμυνα, ο Φρανκ Γκέρι, ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες παγκοσμίως, η Μάργκατερ Χάμιλτον, μαθηματικός και επιστήμονας πληροφορικής, η Μάια Λιν, σχεδιάστρια του μνημείου Βετεράνων του Βιετνάμ, ο Λορν Μάικλς, παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής Saturday Night Live, ο Νιούτον Μίναου Minow, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, ο Εντουάρντο Παρντόν, πρόεδρος του Miami Dade College για τη συμβολή του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην εκπαιδευτική κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη.

Μετά θάνατον τιμήθηκαν η υπέρμαχος των Ιθαγενών Αμερικανών Ελουίζ Κόμπελ και η Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ, υποναύαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού.

Δείτε το βίντεο με τα συγκινητικά λόγια του Αμερικανού Προέδρου για την Έλεν ντεΤζενέρις

Πηγή: AFP, Reuters, BBC


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.