Quantcast
Ευρωπαϊκές εκκλήσεις σε Τουρκία για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκές εκκλήσεις σε Τουρκία για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έκανε «πυρ και μανία» τoν τούρκο πρόεδρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να πλήξει την ΕΕ σε μία από τις ανοιχτές «πληγές» της, το προσφυγικό, απειλώντας να θέσει τέλος στην ευρωτουρκική προσφυγική συμφωνία ανοίγοντας τα σύνορα για το πέρασμα των προσφύγων στην Ευρώπη.

Μετά τις απειλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας τα κοινά συμφέροντα ΕΕ και Άγκυρας και υπογραμμίζοντας ότι οι εκατέρωθεν απειλές δεν βοηθούν κανέναν. Σε έκκληση προς την Τουρκία προέβη εν συνεχεία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτοντας μέσω της βελγικής εφημερίδας La Libre Belgique το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αποχωρήσει από την προσφυγική συμφωνία.

Σε μια διπλωματική κίνηση κατευνασμού, ο επικεφαλής της Κομισιόν εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, φιλοξενώντας –σε αντίθεση με την Ευρώπη- πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, και ως εκ τούτου, όπως είπε, σε αυτό το ζήτημα η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις στην Τουρκία.

Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου παρά τον αυταρχισμό Ερντογάν


«Θα πρέπει να είμαστε πιο μετριόφρονες σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews για να συμπληρώσει ότι «η Τουρκία δεν είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ μόνο στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης».

Οι εντεινόμενες τάσεις αυταρχισμού που επιδεικνύει η τουρκική ηγεσία στο εσωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου συνιστούν βασικό σημείο κριτικής από την ΕΕ και ουσιαστικό «αγκάθι» για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας. Ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Άγκυρα, σχολιάζοντας ότι η ΕΕ διατηρεί σχέσεις και με δικτατορικά καθεστώτα προκειμένου να μπορεί να συνδιαμορφώσει τον κόσμο. «Δικαίως μιλάμε για την Τουρκία, αλλά κανείς δεν μιλά για τη Σαουδική Αραβία», σχολίασε με νόημα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.