Quantcast
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ - enikonomia.gr
share

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

δημοσιεύτηκε:

Στη Βιέννη βρίσκονται σήμερα οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών
του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) για την κρίσιμη συνεδρίαση που
αφορά στη συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Έχουν προηγηθεί εβδομάδες έντονες διαβουλεύσεων μεταξύ των
αντιμαχόμενων δυνάμεων στο εσωτερικό του οργανισμού. Ιράν και Ιράκ επιμένουν να
αντιτίθενται στην πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας για υποχρεωτική συμμόρφωσή τους
στην όποια απόφαση ληφθεί από τον ΟΠΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη το Ιράν απέστειλε επιστολή
στον ΟΠΕΚ προειδροποιώντας πως αν η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής
πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, το Ιράν δεν θα συμφωνήσει σε
αυτό.


Ο 14μελής οργανισμός, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο να περιορίσει την παραγωγή στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συγκριτικά με τα 33,64 εκατ. βαρέλια την ήμερα που είναι η παραγωγή αυτή τη στιγμή, για να ενισχύσει τις τιμές του αργού, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από τα μέσα του 2014.

Ο ΟΠΕΚ είπε ότι θα εξαιρέσει το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία από τις μειώσεις καθώς η παραγωγή τους έχει πληγεί από αναταραχές και την επιβολή κυρώσεων.

Η συμφωνία θεωρήθηκε νίκη για το Ιράν. Η Τεχεράνη εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε υπό το καθεστώς κυρώσεων, όταν ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, η Σαουδική Αραβία, αύξησε την παραγωγή της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ριάντ άλλαξε τη στάση του και προσφέρθηκε να μειώσει την παραγωγή του κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, προτείνοντας να περιορίσει το Ιράν την παραγωγή του στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα – στα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη σημερινή παραγωγή.

Η διαφωνία μεταξύ του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας επικεντρώνεται κυρίως στο εάν η Βαγδάτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δικές της εκτιμήσεις για την παραγωγής της ή να βασιστεί στους χαμηλότερους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων του ΟΠΕΚ.

Το Ιράκ, από την πλευρά του, επίσης πιέζει για υψηλότερα όρια στην παραγωγή, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.