Quantcast
ΗΠΑ: Δεν αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για την θέση του ΥΠΕΞ - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Δεν αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για την θέση του ΥΠΕΞ

δημοσιεύτηκε:

Η μοίρα της αμερικανικής διπλωματίας έχει υποβαθμιστεί σε μία διαδικασία επιλογής μεταξύ του Μιτ Ρόμνεϊ και του Ρούντι Τζουλιάνι, αλλά και δύο άλλων υποψηφίων μεταξύ των οποίων ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, σχολιάζει το CNN.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι προσδίδει χαρακτήρα πολιτικού δράματος στο δείπνο που είχαν προχθές το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρόμνεϊ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, στο εστιατόριο “Jean Georges” στο Μανχάταν.

Το δείπνο εξυπηρέτησε την αυταρέσκεια του Τραμπ για την άσκηση πολιτικής με χαρακτηριστικά “ριάλιτι σόου,” με έμφαση στη δραματοποίηση καταστάσεων, αλλά και στην ανάγκη για δημοσιότητα, εισάγοντας μία νέα διάσταση στη θεατρική πλευρά άσκησης της προεδρίας από τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το σχόλιο του CNN.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ουάσιγκτον αιχμάλωτη στην ανάγκη του Τραμπ για προβολή, καθώς σύγχυση επικρατεί στον υπόλοιπο κόσμο, αναφορικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες του εκλεγμένου προέδρου για τα διεθνή θέματα. Έτσι, η ταυτότητα και η προσωπικότητα του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα πρέπει να δίνει πολιτικά και διπλωματικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος πρόεδρος θα χειριστεί τις προκλήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το “σόου” της επιλογής του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

“Στο στάδιο αυτό, οι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έχουν περιοριστεί σε τέσσερις,” δήλωσε ο Σίαν Σπάισερ. “Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Η επιλογή θα γίνει όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει για την ανάθεση της θέσης,” τόνισε ο Σπάισερ χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικού μελοδράματος γύρω από την ανάθεση καθηκόντων στο νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Έτσι, δεν αναμένονται ανακοινώσεις για την πλήρωση της θέσης μέσα στην εβδομάδα. Με δεδομένη την έλλειψη διπλωματικής εμπειρίας του Τραμπ στο διπλωματικό χειρισμό ζητημάτων που άπτονται της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η ανάθεση της θέσης αυτής στον Ρόμνεϊ θα τον καταστήσει έναν από τους πιο ισχυρούς πόλους επιρροής, εντός της κυβέρνησης Τραμπ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το προχθεσινό δείπνο των δύο αντρών, θα μείνει στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, ως η “διάσκεψη των βατραχοπόδαρων” επισημαίνουν οι αναλυτές επί τη βάσει του μενού που γεύτηκαν οι Τραμπ και Ρόμνεϊ.

Συνοδευόμενοι από το νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, οι δύο άντρες γεύτηκαν τη γαλλική λιχουδιά μεταξύ άλλων εδεσμάτων.

Ο Ρόμνεϊ ήταν από τα ηγετικά μέλη της κίνησης #Never Tramp στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ σήμερα ο Τραμπ καλείται να ισορροπήσει πολιτικά τις επιλογές προσώπων που θα κάνει, μεταξύ της παραδοσιακής πολιτικής γραμμής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των ακραίων αντισυστημικών εξαγγελιών που έκανε στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.