Quantcast
Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά η ολλανδική κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά η ολλανδική κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά η κυβέρνηση της Ολλανδίας, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να αποφασίσουν ένα τέτοιο μέτρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής εντός δύο εβδομάδων.

Η ολλανδική πρόταση να εξεταστεί από την Ε.Ε η διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας για έξι μήνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή από τις τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, συζητήθηκε στην εβδομαδιαία συνεδρίαση των απεσταλμένων των “28” στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξουν όμως και άλλες διαβουλεύσεις πριν τη σύνοδο κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.

Μια τέτοια ενέργεια θα ανταποκρινόταν στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα έστελνε ένα πολιτικό –αλλά συμβολικό– μήνυμα στην Άγκυρα που θα αντικατόπτριζε το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ντε φάκτο μπει στην αναμονή εδώ και μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι περισσότερες χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απορρίπτουν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι στιγμής τις πιέσεις για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι θα προτιμούσαν να συνεχίσουν τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως οι διπλωμάτες λένε ότι η παρέμβαση της Ολλανδίας, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, προσθέτει ιδιαίτερο βάρος στο αίτημα εκείνων που τάσσονται υπέρ του παγώματος, κάτι για το οποίο ήδη συνηγορεί η Αυστρία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.