Quantcast
Πως αντέδρασε η Γαλλία στο «αντίο» του Ολάντ - enikonomia.gr
share

Πως αντέδρασε η Γαλλία στο «αντίο» του Ολάντ

δημοσιεύτηκε:

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα των Γάλλων, μετά το αιφνιδιαστικό διάγγελμα του Φρανσουά Ολάντ χθες το βράδυ, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση του να μην διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Μετά το πρώτο σοκ, πολιτικοί και αξιωματούχοι της αριστεράς αλλά και της κεντροδεξιάς, έσπευσαν να χαιρετήσουν την «νηφάλια» απόφαση του Φρανσουά Ολάντ, ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την πέμπτη γαλλική δημοκρατία. Βεβαίως δεν έλειψαν κι εκείνοι που έσπευσαν να υπογραμμίσουν την «σημαντική αποτυχία» του Γάλλου προέδρου, η οποία τον ανάγκασε να αποσυρθεί νωρίς από την πολιτική ζωή της χώρας.

«Πιστεύω ότι ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη ομιλία για τον πρόεδρο. Είναι μια γενναία και αξιοπρεπής απόφαση. Έχω εκφράσει τον σεβασμό μου για το πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ και το αξίωμα του» δήλωσε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Ολάντ, ο πρώην υπουργός οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος πριν από 15 μέρες δήλωσε ότι θα είναι προεδρικός υποψήφιος.

Η αντίδραση από την δεξιά, ήρθε δια στόματος του νέου ισχυρού άνδρα των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν. «Είχα διαφωνίες με τον Φρανσουά Ολάντ, τις έχω εκφράσει, τις έχω συζητήσει μαζί του, με οδήγησαν να κάνω επιλογές που δεν ήταν εύκολες, αλλά ανέλαβα την ευθύνη και με οδήγησαν εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Ωστόσο προσωπικά είμαι εξαιρετικά ευαίσθητος με το μήνυμα που έστειλε ο Φρανσουά Ολάντ στους Γάλλους. Επειδή νομίζω ότι ξέρω τι σημαίνει για εκείνον που έχει περάσει την ζωή του στον πολιτικό στίβο αυτή η πράξη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της δεξιάς.

Το «αντίο» του Ολάντ

«Έχω επίγνωση σήμερα του κινδύνου που ενέχει να ακολουθήσω μία διαδρομή που δεν θα συγκέντρωνε αρκετή υποστήριξη, κατ’ επέκταση αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές» ανακοίνωσε ο Ολάντ από το Μέγαρο των Ηλυσίων με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι είναι απόφαση πρωτοφανής για πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να μην διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Μετά την επικράτηση του Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς και με τον Φρανσουά Ολάντ να αποσύρεται, τα βλέμματα όλων τώρα στρέφονται στις προκριματικές εκλογές των σοσιαλιστών για το χρίσμα του κόμματος που θα γίνουν τον Ιανουάριο, με τον πρωθυπουργό Βαλς να θεωρείται ήδη το φαβορί της προκριματικής αναμέτρησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.