Quantcast
Συναλλαγματική ισοτιμία και δασμοί στο επίκεντρο της κριτικής Τραμπ προς το Πεκίνο - enikonomia.gr
share

Συναλλαγματική ισοτιμία και δασμοί στο επίκεντρο της κριτικής Τραμπ προς το Πεκίνο

δημοσιεύτηκε:

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας καταλόγιζε στην Κίνα προσπάθεια μονομερούς εκμετάλλευσης κι ελέγχου της συναλλαγματικής της ισοτιμίας, ενώ η ρητορική του έναντι του Πεκίνου έγινε περισσότερο επιθετική την Κυριακή.

“Μας ρώτησε η Κίνα εάν ήμασταν σύμφωνοι για την υποτίμηση του νομίσματός της (που έκανε πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό για τις αμερικανικές εταιρίες) επιβάλλοντας δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα τους (ενώ οι ΗΠΑ δε φορολογούν τα κινεζικά προϊόντα) ή με την κατασκευή μεγάλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη μέση της Νότιας Σινικής Θάλασσας; Δεν το νομίζω!” τόνισε ο Τραμπ με ανάρτησή του, στο Twitter.

Ωστόσο, η Κίνα δε χαρακτηρίζεται χώρα που επιβάλλει ή εκμεταλλεύεται τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της, ούτε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά ούτε κι από το ΔΝΤ. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δηλώνει ότι οι κινεζικοί δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα, είναι κατά το γενικότερο υψηλότεροι από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Η Κίνα, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, αλλά και το Μπρουνέι διεκδικούν μερίδια στη διαχείριση της Νότιας Σινικής Θάλασσας από την οποία διέρχονται εμπορικά φορτία οικονομικής αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Η ασάφεια που επικρατεί γύρω από την κεντρική γραμμή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπό τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ έχει προκαλέσει κλίμα διπλωματικής ανησυχίας στην ευρύτερη ασιατική περιοχή και ως προς το επίπεδο διατήρησης των αμυντικών σχέσεων ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.