Quantcast
SZ: Ορατά μέχρι σήμερα τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ - enikonomia.gr
share

SZ: Ορατά μέχρι σήμερα τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις ατέλειες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τη σύνοδο κορυφής της ΕΟΚ μεταξύ 9 και 11 Δεκεμβρίου 1991 στο Μάαστριχτ, όπου εγκρίθηκε το κείμενο της ομώνυμης συνθήκης.

Όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, «το ευρώ δημιουργήθηκε πριν από ένα τέταρτο του αιώνα στην επαρχία Λίμπουργκ. Τα εκ γενετής λάθη του από τότε το βασανίζουν μέχρι σήμερα».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο τότε γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δεν μπόρεσε να επιβάλει τότε τη βούλησή του για μια πολιτική ένωση και εκτιμά ότι το ερώτημα του πώς η νομισματική ένωση μπόρεσε να οδηγηθεί στη σημερινή κρίση μπορεί να βρει απαντήσεις στις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν προ 25ετίας στο Μάαστριχτ.

«Έτσι η νομισματική ένωση ξεκινά χωρίς μια πολιτική ένωση που θα μπορούσε να ωθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις σε μια ενιαία οικονομική πολιτική, την οποία απαιτεί ένα κοινό νόμισμα. Αυτή η πολιτική ένωση λείπει από το ευρώ μέχρι σήμερα – και μαζί με αυτήν απουσιάζει και μια κοινή γραμμή των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης». Όπως παρατηρεί η SZ, μετά το ξεκίνημα του ευρώ το 1999 το χάσμα μεταξύ των κρατών «αθόρυβα» μεγαλώνει.

«Η Γερμανία αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της μέσω κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ισχνών αμοιβών. Στη νότια Ευρώπη αντιθέτως τα ξαφνικά χαμηλά επιτόκια του κοινού νομίσματος προκαλούν μια οικοδομική και καταναλωτική έκρηξη με ‘αέρα’. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα εγκρίνουν αυξήσεις μισθών, χρεώνονται και μειώνουν τους φόρους για τους πλούσιους», γράφει η SZ, περιγράφοντας συνοπτικά την εξέλιξη που οδήγησε στο ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και στα σημερινά προβλήματα της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα κλείνει επισημαίνοντας: «Πριν από 25 χρόνια οι επικεφαλής των κυβερνήσεων άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να δώσουν ισχυρότερο έρεισμα στο κοινό νόμισμα μέσω μιας ισχυρότερης πολιτικής ένωσης. Σήμερα, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων για την ευρωκρίση, φαίνεται πιο απίθανο από παλιά να μπορέσουν οι πολιτικοί ηγέτες να επιδιορθώσουν αυτό το εκ γενετής σφάλμα. Η ‘ολοένα στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης’ (σ.σ. όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ) έχει αναβληθεί».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.