Quantcast
Η Ελλάδα επιστρέφει στη συνθήκη του Δουβλίνου - enikonomia.gr
share

Η Ελλάδα επιστρέφει στη συνθήκη του Δουβλίνου

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Κομισιόν θα άρει σήμερα την εξαίρεση της Ελλάδας από το σύστημα της συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο, με στόχο να την αποθαρρύνει από το να επιτρέπει την διαφυγή μη καταγεγραμμένων μεταναστών από το έδαφός της προς την υπόλοιπη ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Κομισιόν σκοπεύει να περιλάβει την συγκεκριμένη εισήγηση, σε σημερινή της έκθεση για το σύστημα του Δουβλίνο και τις ελληνικές υποχρεώσεις, αφού προβεί σε ανασκόποηση της προόδου που έχουν επιτύχει οι ελληνικές αρχές προς το σκοπό αυτό.

Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη είχαν ήδη προαναγγείλει ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή θα επέστρεφε στο σύστημα του Δουβλίνου, πέρσι τον Μάρτιο, στον απόχηο τη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Την ανακοίνωση θα πραγματοποιήσει, εκτός απροόπτου, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος στις 12:00 τοπική ώρα.

Η εισήγηση της Κομισιόν θα πρέπει να συζητηθεί στη συνέχεια από τους υπουργούς εσωτερικών και τα κράτη μέλη στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας (15/12).

Σϋμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η έκθεση που θα παρουσιάσει η Κομισιόν σήμερα θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σηματνική πρόοδο σε σχέση με τους κανόνες του Δουβλίνου.

Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου, με πολύ κακό σύστημα Ασύλου, από το 2011 με 2 καταδικαστικές αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες σημείωσε εξαιρετική πρόοδο και αυτό αναγνωρίζεται από την Κομισιόν.

Όπως επίσης αναγνωρίζεται, ότι όσο παραμένει υπό πίεση, δε μπορεί να επιστρέψει πλήρως στο Δουβλίνο.

Γι αυτό και στοιχεία από το υπόλοιπο πακέτο που παρουσιάζεται σήμερα συνδέονται άμεσα.

Με την επιτυχή συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (μείωση αφίξεων – αύξηση επιστροφών), τη συνεχιζόμενη αύξηση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία (7970 συνολικά, περισσότεροι από 1.400 τον Νοέμβριο – αριθμός ρεκόρ), αλλά και την αποστολή εμπειρογνωμόνων για την επιτάχυνση των διαδικασιών στα πλαίσια τόσο της Δήλωσης όσο και της Μετεγκατάστασης, σταματάνε οριστικά οι διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Eurodac (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων) καθώς το ποσοστό πλέον προσεγγίζει το 100%

Η Σύσταση προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση των μεταφορών σύμφωνα με το Δουβλίνο δεν σημαίνει όμως ότι αρχίζουν οι επιστροφές Δουβλίνου προς τη χώρα;

Ξεκαθαρίζεται για τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν σε διάφορα κράτη-μέλη με υποψήφιους προς επιστροφή μετανάστες επειδή εισήλθαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα, πως δεν θα γίνουν. Χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν ζητήσει να στείλουν πίσω στην Ελλάδα 3000 μετανάστες.

Αναφέρεται ρητά στη σύσταση ότι μόνο υπό προϋποθέσεις και με αποδοχή της Ελλάδας θα μπορούν να επιστρέφονται ορισμένες κατηγορίες μεταναστών (όχι ευάλωτες ομάδες όπως ανήλικοι) οι οποίοι θα εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας μετά τη 15η Μαρτίου 2017 και οι οποίοι έπειτα θα φύγουν παράτυπα προς άλλο κράτος μέλος.

Η σύσταση επομένως προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση και ξεκαθαρίζεται ότι οι χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα Κράτη Μέλη ενώ έχουν καταγραφεί να εισέρχονται στην Ελλάδα πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα στέλνονται πίσω στην Ελλάδα.

Η σύσταση συνεπώς δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και ακόμα και όταν αρχίσει να ισχύει θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι Ελλάδα ελέγχει ήδη αποτελεσματικά τα βόρεια σύνορά της ενώ έχει στείλει ζητήσει ήδη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή στα χερσαία της σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στους διακινητές. Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα και σίγουρα πολύ πριν από τις 15 Μαρτίου κανένας μετανάστης δεν θα μπορεί, θεωρητικά, να φεύγει παράτυπα.

Επίσης, από αυτούς που μετά τις 15 Μαρτίου θα καταφέρνουν παρά αυτά τα μέτρα να περνάνε προς άλλα ΚΜ της ΕΕ, θα επιστρέφονται μόνο κάποιες κατηγορίες και εφόσον η Ελλάδα είναι σε θέση και δεχτεί να παράσχει εγγυήσεις.

Ταυτόχρονα, και αυτή είναι η φιλοσοφία της σύστασης προς τα κράτη-μέλη, στην ουσία παύει να υπάρχει το λεγόμενο “pull factor” που έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρα διέλευσης.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.