Quantcast
Ευρωπαϊκή βοήθεια ζητά η Βουλγαρία για το προσφυγικό αν "χαλάσει" η συμφωνία με την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκή βοήθεια ζητά η Βουλγαρία για το προσφυγικό αν “χαλάσει” η συμφωνία με την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Φόβους ότι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό η Βουλγαρία θα υποστεί σημαντικές συνέπειες της πίεσης ισχυρών ροών στα σύνορά της εκφράζει η κυβέρνηση της Σόφιας και ζητάει ευρωπαϊκή βοήθεια για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη.

Ο ΥΠΕΞ της χώρας Ντάνιελ Μίτοφ, δήλωσε πως η χώρα του απηύθυνε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκκληση να ξεκινήσει την εκπόνηση “PLAN Β”, αν η ρητορική της Τουρκίας γίνει πραγματικότητα και ανοίξει τα σύνορα για τα περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που παραμένουν στην επικράτειά της.

“Ελπίζουμε να μην προκύψει κάτι έκτακτο, αλλά δεν μπορούμε να στηρίζουμε την πολιτική μας μόνο σε ελπίδες. Αν υπάρξουν κάποιες ενδείξεις σ’ αυτή την κατεύθυνση, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιδράσουν, έχουμε ζητήσει από πολύ καιρό ετοιμότητα και αντίστοιχα μέτρα”, δήλωσε, σύμφωνα με το Πρακτορείο ειδήσεων “ΒΤΑ”, ο κ. Μίτοφ.

Η Βουλγαρία έχει ενισχύσει τα σύνορά της με την Τουρκία, με την κατασκευή σιδερένιου φράχτη και την ανάπτυξη δυνάμεων συνοριοφυλακής υποστηριζόμενων από τμήματα του στρατού, ενώ αυξημένες περιπολίες διενεργούνται από τις αρχές και στη μεθόριο με την Ελλάδα.

Παρά την ενισχυμένη φρούρηση των συνόρων κυκλώματα διακινητών μεταφέρουν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέσω του “βουλγαρικού διαδρόμου” πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την Σερβία και από εκεί τους προωθούν προς την Κεντρική Ευρώπη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.