Quantcast
Εξίσου δημοφιλής με τη Μέρκελ πλέον ο Σουλτς - enikonomia.gr
share

Εξίσου δημοφιλής με τη Μέρκελ πλέον ο Σουλτς

δημοσιεύτηκε:

Στο 57% ανέρχεται η δημοτικότητα του σοσιαλδημοκράτη (SPD) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (+7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ο οποίος απολαμβάνει πλέον της ίδιας δημοφιλίας με τη χριστιανοδημοκράτη (CDU) καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία αύξησε και αυτή το ποσοστό της κατά 5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «dimap», η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο δεδομένου ότι υποστηρίζεται τόσο από το κόμμα του, όσο και από τους Χριστιανοδημοκράτες, αύξησε επίσης το ποσοστό του κατά 7% και απολαμβάνει της εκτίμησης του 79% των Γερμανών πολιτών, διατηρώντας την πρώτη θέση δημοφιλίας ανάμεσα σε όλους του Γερμανούς πολιτικούς. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (82%) μάλιστα θεωρούν τον Σταϊνμάιερ καλή επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει την αποδοχή του 43% των πολιτών (+6% από τον περασμένο μήνα). Την δεύτερη θέση στην κλίμακα της δημοφιλίας καταλαμβάνει ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 66% (+2%) ακολουθούμενος (στην τρίτη θέση) από Μέρκελ και Σουλτς.

Το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί καλό ότι η Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία (+13% σε σχέση με ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD το Σεπτέμβριο). Αρνητικά απάντησε το 39% των ερωτηθέντων.

Οι ψηφοφόροι του CDU εγκρίνουν την απόφασή της σε ποσοστό 89%, ενώ το 10% την απορρίπτει. Οι ψηφοφόροι του αδελφού βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 82% και την απορρίπτει το 18%.

Εάν οι πολίτες εξέλεγαν απ’ ευθείας τον/την καγκελάριο, τότε το 57% θα ψήφιζε την Μέρκελ (+22% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και μόλις το 19% τον Γκάμπριελ, δηλαδή -8% σε σχέση με την ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση προ διμήνου.

Αν οι πολίτες έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ Μέρκελ και Σούλτς, τότε τα ποσοστά θα ήταν 43% και 36% αντίστοιχα, ενώ το 13% δεν θα ψήφιζε κανένα από τους δύο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.