Quantcast
Μία νέα συμφωνία με το Πεκίνο φαίνεται να επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ - enikonomia.gr
share

Μία νέα συμφωνία με το Πεκίνο φαίνεται να επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν προσκολλημένες στην παραδοσιακή θέση της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν είναι τμήμα της “μιας Κίνας.”

Κατά την άποψη των αναλυτών η θέση αυτή του Τραμπ, θέτει σε αμφισβήτηση την αμερικανική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ενώ είναι ενδεχόμενο να εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν στην εκπομπή “Fox News Sunday” κι ακολούθησαν την οξεία διπλωματική αντίδραση του Πεκίνου, μετά την απόφασή του να δεχτεί τηλεφώνημα και να συνομιλήσει με την πρόεδρο της Ταϊβάν, στις 2 Δεκεμβρίου. “Καταλαβαίνω πλήρως την πολιτική της “μίας Κίνας,” αλλά δε βλέπω το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να μας δεσμεύει, εκτός κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία για άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και το εμπόριο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Fox.

Η τοποθέτηση αυτή του Τραμπ δείχνει ότι η νέα αμερικανική διακυβέρνηση θα επιδιώξει να εντάξει τη διατήρηση της πολιτικής που εφάρμοσε η Ουάσιγκτον έναντι του Πεκίνου στο πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει και ζητήματα που σχετίζονται με το διμερές εμπόριο.

Ο Τραμπ, μετά την προεδρική εκλογή του εξακολουθεί να ασκεί κριτική στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, προφανώς σε ένα νέο πλαίσιο, όπου η υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολιτική της “μιας Κίνας” δε θα είναι διπλωματικά δεδομένη, αλλά θα αποτελεί αποτέλεσμα μιας νέας διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.