Quantcast
Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία - enikonomia.gr
share

Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία

δημοσιεύτηκε:

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία εν μέσω ανησυχιών για τα θύματα μεταξύ των αμάχων που συνδέονται με τις αεροπορικές επιδρομές του Ριάντ στην Υεμένη.

Η Ουάσινγκτον δεν θα πουλά πλέον τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί για τα «λάθη» που έχουν γίνει στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που έχει εξαπολύσει ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Τον Οκτώβριο περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή εναντίον μιας επικήδειας τελετής στην Υεμένη, για την οποία κατηγορήθηκε ο αραβικός συνασπισμός.

Λίγο αργότερα ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου προειδοποίησε το Ριάντ ότι η συνεργασία των ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας «δεν είναι λευκή επιταγή».

Όμως αν και κάποιες πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία περιορίζονται, η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να παρέχει στη χώρα πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων της.

Επίσης θα προσφέρει στο Ριάντ εκπαίδευση για τους πιλότους που συμμετέχουν στις σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να αποφεύγονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός μάχεται κατά των Χούτι στην Υεμένη, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη χώρα, μια από τις πιο φτωχές της περιοχής, από το 2014 οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.