Quantcast
ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» οι σχέσεις του Τίλερσον με τη Ρωσία - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» οι σχέσεις του Τίλερσον με τη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Οι σχέσεις του επικεφαλής της ενεργειακής εταιρίας Exxon-Mobil, Ρεξ Τίλερσον με τη Ρωσία θα βρεθούν στο επίκεντρο της έρευνας των Δημοκρατικών Γερουσιαστών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη διαδικασία επικύρωσης της επιλογής του Τίλερσον από τον Ντόναλντ Τραμπ, για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Ο Τίλερσον ήταν αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή κυρώσεων είναι αναποτελεσματική. Από την πλευρά της, η Exxon είχε δηλώσει ότι η εφαρμογή κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, θα είχε οικονομικό κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρία.

“Εξετάζουμε θέματα τα οποία θα μπορούσαν να τον κάνουν να είναι αρνητικός σε ζητήματα επιβολής κυρώσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία.

Ο ενεργειακός κολοσσός της Exxon έχει δεχτεί κριτική για το οικονομικό πλαίσιο της παραγωγής πετρελαίου στο Τσαντ, όπου οι δικηγόροι της εταιρίας διεξάγουν διαπραγματεύσεις μετά την επιβολή προστίμου στην εταιρία που ξεπερνά τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από καταγγελίες για την καταβολή μικρού ποσοστού επί των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του πετρελαίου από την Exxon.

Παράλληλα, η Exxon έχει δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαϊκών πηγών στο Ιράκ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στη Σαουδική Αραβία που έχει δεχτεί επικρίσεις για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε αντιπαράθεση τόσο με το Ισραήλ (κομβικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη μεσανατολική περιοχή) όσο και με το Ιράν. Η διεθνής συμφωνία που η Τεχεράνη έχει υπογράψει με τη Δύση, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

“Ο κύριος Τίλερσον έχει αποδείξει ότι γνωρίζει καλά το περιβάλλον των διεθνών εταιρικών κοινοπραξιών, ενώ μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στα συμφέροντα των μετόχων του. Το ερώτημα είναι αν (;) στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, θα αξιολογήσει σε πρώτα επίπεδο τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, αλλά και το συμφέρον του αμερικανικού λαού,” δήλωσε ο Μπεν Κάρντιν, που είναι Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, με ουσιαστική επιρροή στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, ο Τίλερσον συγκεντρώνει την υποστήριξη ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ μερικά ηγετικά στελέχη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, σε πολιτικό επίπεδο. Μεταξύ αυτών, ο Μάρκο Ρούμπιο, Γερουσιαστής από τη Φλόριντα που είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων , ενώ ήταν αντίπαλος του Τραμπ στους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου. Ο Ρούμπιο δηλώνει ότι έχει “σοβαρές ανησυχίες” για το διορισμό του Τίλερσον.

Ωστόσο, οι επικριτές του Τίλερσον δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο επικύρωσης της επιλογής του για την ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, στην περίπτωση που ο ίδιος, δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα του γίνουν κατά τις ακροάσεις της διαδικασίας επικύρωσης στη Γερουσία.

“Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η ενέργεια, αλλά και η ενεργειακή μας εξάρτηση έχουν ασκήσει επιρροή στην εξωτερική μας πολιτική κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ελπίζουμε ότι με δεδομένη την εμπειρία του στον τομέα αυτό, θα προσφέρει νέες ιδέες. Δεν είναι εξ ορισμού κακό, το γεγονός ότι ο ίδιος διαθέτει επιχειρηματική εμπειρία 40 ετών, διεθνώς,” δήλωσε για τον Τίλερσον ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουνς.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.