Quantcast
Στα 158 δισ. δολάρια ανέρχεται το κόστος των παγκόσμιων καταστροφών - enikonomia.gr
share

Στα 158 δισ. δολάρια ανέρχεται το κόστος των παγκόσμιων καταστροφών

δημοσιεύτηκε:

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών και καταστροφών που προκλήθηκαν από ανθρώπινη υπαιτιότητα, με το οικονομικό τους κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 158 δισεκ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αντασφαλιστική εταιρία Swiss Re.

Οι ασφαλισμένες ζημίες, που εκτιμώνται στα 49 δισεκ. δολάρια, αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από τα 37 δισεκ. δολάρια το 2015, αλλά αφορούν λιγότερο από το ένα τρίτο του κόστους που ήταν αποτέλεσμα των καταστροφών κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “Sigma” που εκδίδει η εταιρία κάθε Δεκέμβριο.

«Η διαφορά μεταξύ των συνολικών ζημιών και των ασφαλισμένων ζημιών το 2016 δείχνει ότι πολλά γεγονότα συνέβησαν σε περιοχές με χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Swiss Re.

Ο τυφώνας Μάθιου ήταν η φονικότερη φυσική καταστροφή του 2016, σύμφωνα με την Swiss Re, καθώς στοίχισε τη ζωή σε 733 άτομα, κυρίως στην Αϊτή.

Ο Μάθιου προκάλεσε καταστροφές στην Αϊτή και σε όλη την ανατολική Καραϊβική τον Οκτώβριο πριν πλήξει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, προκαλώντας ζημιές 8 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την Swiss Re, εκ των οποίων τα 4 δισεκ. δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι ασφαλισμένες ζημιές ανέρχονται στα 8 δισεκ. δολάρια.

Μια σειρά σεισμικών δονήσεων και μετασεισμών που έπληξαν την περιοχή Κουμαμότο της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και ο σεισμός μεγέθους 7 βαθμών τον Απρίλιο, άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς ενώ ήταν η καταστροφή που είχε φέτος το υψηλότερο κόστος. Οι ζημιές που προκάλεσε ανήλθαν στα 20 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων μόνο το ένα τέταρτο ήταν ασφαλισμένο.

«Η κοινωνία δεν είναι ασφαλισμένη απέναντι στους κινδύνους ενός σεισμού και το κενό προστασίας αποτελεί παγκόσμια ανησυχία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re Κουρτ Καρλ.

Η Swiss Re εκτίμησε ότι το κόστος από τις δασικές πυρκαγιές στο Φορτ ΜακΜάρεϊ του Καναδά – η καταστροφή με το υψηλότερο κόστος στη χώρα ακόμα και για τις ασφαλιστικές εταιρίες – ανήλθε στα 3,9 δισεκ. δολάρια και στα 2,8 δισεκ. για τις ασφαλιστικές εταιρίες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.