Quantcast
Τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία θα εξειδικεύσουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. - enikonomia.gr
share

Τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία θα εξειδικεύσουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε.

δημοσιεύτηκε:

Τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίσημη ειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του αναμένεται να εξειδικεύσουν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε στη συζήτηση που θα κάνουν για το Brexit κατά τη διάρκεια του δείπνου, χωρίς την παρουσία της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι «27» και το οποίο έχει στα χέρια του το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την αναγόρευση του Μισέλ Μπαρνιέ αρμόδιο για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, επικαλούμενοι «τη διασφάλιση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», η ομάδα του Μπαρνιέ θα ενσωματώσει έναν εκπρόσωπο της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρόντες υποστηρίζοντας τις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, οι «27» προβλέπουν τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εργασίας» με μόνιμο επικεφαλής, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των κρατών-μελών και θα παρέχουν «καθοδήγηση» στο διαπραγματευτή της Επιτροπής.

Εξάλλου, το προσχέδιο της δήλωσης διευκρινίζει ότι η Βρετανή πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και τα μέλη των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις ή στις αποφάσεις που το αφορούν, μετά το Μάρτιο, οπότε και θα προχωρήσουν στην επίσημη ειδοποίηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.