Quantcast
Στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι - enikonomia.gr
share

Στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι

δημοσιεύτηκε:

Εκλογές για την ανάδειξη αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης σε 35 δήμους και 450 περίπου κοινότητες, καθώς και σχολικών εφοριών, διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο.Η ψηφοφορία, που άρχισε στις 7 το πρωί, διεξάγεται κανονικά και διακόπηκε για μια ώρα το μεσημέρι. Λόγω χιονόπτωσης στη διάρκεια της νύκτας σε ορισμένες ορεινές κοινότητες, υπήρξε μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας μέχρι οι αρχές να ανοίξουν τους δρόμους. Οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα και αμέσως μετά θα αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε μικρές κοινότητες.Συνολικά, λειτουργούν 1.344 εκλογικά κέντρα.

Ο Εφορος Εκλογών ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των εκλογέων μέχρι το μεσημέρι ήταν μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2011. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οπότε έκλεισαν οι κάλπες για διακοπή μίας ώρας, στη Λευκωσία ψήφισε το 23%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό προσέλευσης το 2011 ήταν 26%.

Στη Λεμεσό ψήφισε το 22%, σε σύγκριση με 26% το 2011, στην Πάφο ψήφισε το 31% σε σύγκριση με 39% το 2011, ενώ στη Λάρνακα το ποσοστό προσέλευσης ανήλθε στο 24% σε σύγκριση με 40% το 2011.Στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου ψήφισε το 25%, σε σύγκριση με 31% το 2011.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές δεν υστερούν σε σημασία των υπολοίπων εκλογών, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, επισημαίνοντας πως η ενεργός συμμετοχή είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας. Τόνισε, επίσης, ότι η αποχή δεν είναι η ορθή αντίδραση λόγω οποιασδήποτε απογοήτευσης, τονίζοντας ότι οι πολίτες έχουν καθήκον να ψηφίσουν και να αναδείξουν εκείνους που θεωρούν πιο κατάλληλους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ότι οι εκλογές διεξάγονται υπό την σκιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων για το Κυπριακό.Ευχήθηκε να ευοδωθεί η προσπάθεια, ώστε οι πολίτες να ζήσουν σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη πατρίδα.Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη σημερινή εκλογική διαδικασία σημαντική για την καθημερινότητα των πολίτων, υποδεικνύοντας ότι αυτές οι εκλογές είναι οι λιγότερο κομματικές και με το λιγότερο κομματικό χρώμα στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Εκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Ο κ.Κυπριανού τόνισε ότι εάν δεν συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες, κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για εκείνους.Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ευχήθηκε το 2017 να είναι η χρονιά επίλυσης του κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ψηφοφορία επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό του κράτους. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, ώστε όλοι μαζί να πάνε μπροστά την τοπική αυτοδιοίκηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.