Quantcast
Επιμένει για την εκ περιτροπής προεδρία ο Ακιντζί - enikonomia.gr
share

Επιμένει για την εκ περιτροπής προεδρία ο Ακιντζί

δημοσιεύτηκε:

Αμετακίνητος από τη θέση ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και δημοψήφισμα παραμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ωστόσο, ανέφερε ότι μπορεί να εξευρεθεί τρόπος, το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο να παρέχει ασφάλεια στη μια πλευρά, χωρίς να αποτελεί απειλή για την άλλη.

Σε συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «το σύστημα αυτό μπορεί να επαναξιολογηθεί σε μια δεκαπενταετία». Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια θα δουν οι Τουρκοκύπριοι τι γίνεται, θα υπάρχει Τουρκοκύπριος πρόεδρος της ομόσπονδης δομής, θα δουν το φυσικό αέριο της Κύπρου να πηγαίνει μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και θα δουν ότι από τη φιλία της Τουρκίας κερδίζουν και οι δύο κοινότητες».

Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν, ώστε στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι χάρτες. Επεσήμανε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ετοιμάσει πρόταση για ποσοστό εδάφους πέραν του 29% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και η ελληνοκυπριακή πλευρά ίσως πάνω από 28%.

Ανέφερε πως, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα ανοίξει ο δρόμος για δημοψήφισμα, εκτιμώντας, «χωρίς να είναι βέβαιο, ότι μπορεί να είναι στα μέσα του 2017».

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας στη διάσκεψη, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι «η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να συμβάλει στη διαδικασία. Η Τουρκία», υποστήριξε, «είχε στηρίξει τη θέση να σταλούν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Μον Πελερέν, αλλά η Αθήνα δεν το στήριξε».

«Εμείς ελπίζουμε να συμβάλουν όπως πρέπει. Επειδή προβλέπουμε πως μια λύση δεν θα φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα μόνο για το νησί αλλά και για την Τουρκία και την Ελλάδα. Προβλέπουμε ότι θα επηρεάσει θετικά τις συμφωνίες της Τουρκίας με την ΕΕ», ανέφερε.

Σε ερώτηση, εάν περιμένουν να ακολουθήσει και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια πολιτική στο Κυπριακό όπως και ο προκατόχός του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι η ευχή τους είναι να διευθετηθεί το Κυπριακό πριν αναλάβει ο Τραμπ. «Το ισχυρό ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζεται. Ελπίζουμε ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια στήριξη».

Για το ρόλο της Ρωσίας στη διαδικασία για το Κυπριακό ο Μ. Ακιντζί είπε ότι προσδοκεί να υπάρξει θετική συμβολή από όλες τις σημαντικές χώρες, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να είναι ανάμεσα σε αυτές επειδή είναι σημαντική χώρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.