Quantcast
Στα ίχνη Τυνήσιου υπόπτου βρίσκεται η αστυνομία - enikonomia.gr
share

Στα ίχνη Τυνήσιου υπόπτου βρίσκεται η αστυνομία

δημοσιεύτηκε:

Συνεχίζεται με πυρετώδη ρυθμό η αναζήτηση του δράστη και τυχόν συνεργών του για την επίθεση στο Βερολίνο, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε χθες βράδυ το Ισλαμικό Κράτος μέσω του διαδικτυακού οργάνου του Amaq, όπου έχουν γίνει αναλήψεις ευθύνης κι άλλων τρομοκρατικών επιθέσεων στο παρελθόν.

Ωστόσο εκείνο στο οποίο στρέφουν την προσοχή τους οι αρχές είναι, εάν πρόκειται για ανάληψη ευθύνης – μαϊμού, κάτι που έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, όπως ανέφερε χθες στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, ή εάν πρόκειται για έναν λεγόμενο «μοναχικό λύκο», που έδρασε με δική του πρωτοβουλία, όπως έγινε στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, στο όνομα του ISIS.

Η αστυνομία έχασε χρόνο


Η αστυνομία δίνει μάχη με τον χρόνο, τον χρόνο που έχασε μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη Πακιστανού, τον οποίο και άφησε ελεύθερο χθες βράδυ ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων. Η λαϊκή εφημερίδα Bild, αλλά και διαδικτυακές σελίδες τηλεοπτικών καναλιών υποστηρίζουν ότι έγιναν πολλά λάθη το κρίσιμο διάστημα μετά την επίθεση.

Καταρχήν μέσω twitter η αστυνομία έσπευσε να δώσει λήξη συναγερμού για τους πολίτες του Βερολίνου το ίδιο βράδυ δύο ώρες μετά την επίθεση και αφού συνέλαβε τον λάθος άνθρωπο. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα η αστυνομία πήρε πολλές αλλά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες από πολίτες που υποτίθεται ότι είδαν τον δράστη περιγράφοντάς τον διαφορετικά, που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί δεν ήξεραν ακριβώς ποιον αναζητούσαν. Ο αυτόπτης μάρτυρας που καταδίωξε τον υποτιθέμενο δράση κάποια στιγμή τον έχασε από τα μάτια του και μέσα στο σκοτάδι δεν μπορούσε να τον περιγράψει με σαφήνεια.

Το χάσιμο χρόνου συνεχίστηκε με τον έλεγχο που ακολούθησε στο προσφυγικό κατάλυμα του φερόμενου υπόπτου από ειδικές μονάδες της αστυνομίας. Από έλεγχο του κινητού του όμως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να παραπέμπει στον ISIS. Αυτό το διάστημα εκμεταλλεύτηκε ο πραγματικός δράστης για να διαφύγει ένοπλος, και επειδή το Βερολίνο έχει πολλούς οπαδούς και συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους, δεν αποκλείεται να έχει αναζητήσει εκεί κρυψώνα. Βέβαια ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας χθες βράδυ στο δεύτερη δημόσια τηλεόραση ZDF, απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας «συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις(…) δεν ψάχνουμε στο σκοτάδι».

Στην «πυρά» η Μέρκελ


Σε κάθε περίπτωση η σύλληψη του δράστη είναι ζωτικής σημασίας για τις γερμανικές αρχές, διότι μόνο έτσι θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, εάν δηλαδή ο δράστης είναι πρόσφυγας που μπήκε στη Γερμανία όταν τα σύνορα ήταν ανοιχτά, ή πρόκειται για κάποιον ισλαμιστή που ριζοσπαστικοποιήθηκε στη Δύση, εν προκειμένω στη Γερμανία.

Ο εντοπισμός του δράστη είναι ζωτικής σημασίας και για την καγκελάριο, που δέχεται και πάλι εντονότατες πιέσεις όχι μόνο από το λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αλλά και από στελέχη του κυβερνητικού της συνασπισμού. Και ιδιαίτερα του προέδρου του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος και βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζέχοφερ, ο οποίος 14 ώρες μετά την επίθεση ζήτησε επανεξέταση της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής. Η στάση του επικρίθηκε από τον αντιπρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Άρμιν Λάσετ. «Δεν είναι η σωστή και κανονική προσέγγιση της πολιτικής να βγάζει συμπεράσματα πριν καν η αστυνομία δώσει τα πραγματικά στοιχεία της επίθεσης», είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή.

Για την επίθεση στο Βερολίνο συνεδριάζει σε λίγο η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς Γκέοργκ Μάσε, ο γενικός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος Χόλγερ Μιχν, ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν και ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνο Αντρέας Γκάιζελ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.