Quantcast
100.000 ευρώ για τον ύποπτο της επίθεσης στο Βερολίνο - enikonomia.gr
share

100.000 ευρώ για τον ύποπτο της επίθεσης στο Βερολίνο

δημοσιεύτηκε:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εντός και εκτός Γερμανίας οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Τυνήσιου, που φέρεται να είναι ο κύριος ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Η γερμανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κυρίως στην πόλη Έμεριχ όπου έμενε τελευταία σε προσφυγικό καταυλισμό, κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία.

Η διαδρομή του


Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έχει επικηρύξει τον καταζητούμενο με το ποσό μέχρι των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με την επικήρυξη ονομάζεται Ανίς Αμρί, είναι 24 χρονών, και όπως προειδοποιεί τους πολίτες η αντιτρομοκρατική, είναι ένοπλος και εξαιρετικά επικίνδυνος. Στην Τυνησία η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας ανέκρινε τους γονείς του και αυτό που προκύπτει είναι ότι ο ύποπτος έχει συλληφθεί πολλές φορές για κατοχή ναρκωτικών. Το 2011 έφυγε για την Ιταλία ως παράτυπος μετανάστης, εξέτισε ποινή 4 χρόνων για εμπρησμό σχολείου και στη συνέχεια εισήλθε στη Γερμανία το 2015, όπου μετά από διαμονή σε διάφορες πόλεις της και αλλάζοντας συνεχώς ονόματα, χώρα προέλευσης και ημερομηνία γέννησης, έκανε αίτηση για άσυλο τον περασμένο Απρίλιο.

Η αίτηση του Τυνήσιου απορρίφθηκε και ο ίδιος βρίσκονταν σε διαδικασία απέλασης, αλλά επειδή κατείχε ψεύτικα χαρτιά η Τυνησία αμφισβήτησε ότι είναι πολίτης της και δεν ήθελε να τον δεχθεί. Τα γνήσια χαρτιά ήρθαν μόλις σήμερα. Η δικαιοσύνη του Βερολίνου τον παρακολουθούσε από τον περασμένο Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, διότι είχε την πληροφορία πως σχεδίαζε διάρρηξη για να αγοράσει με τα χρήματα αυτόματα όπλα πιθανώς για τρομοκρατική επίθεση. Η υποψία όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Όπως τόνισε ο γερμανςό υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ο Τυνήσιος είναι ύποπτος, αλλά δεν είναι απαραίτητα και ο δράστης της επίθεσης.

Αμφιβολίες για τον ISIS


Στο μεταξύ και παρά την ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, η οποία είναι αυθεντική σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν να αμφιβάλουν για το κατά πόσο πίσω από την επίθεση κρύβεται η τρομοκρατική οργάνωση ISIS. «Επ΄ αυτού υπάρχουν ενδείξεις, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο», είπε ο Κόνσταντιν φον Νοτς, βουλευτής των Πρασίνων, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εσωτερικών της γερμανικής βουλής, στην οποία συμμετείχαν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς ασφαλείας που συνεργάζονται για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών της επίθεσης.

Ο γερμανός βουλευτής ανέφερε ότι ναι μεν η ανάληψη ευθύνης από τον ISIS αξιολογείται ως αυθεντική, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες γιατί δεν δίνονται κάποιες πληροφορίες για τον δράστη, όπως γίνεται συνήθως σε άλλες περιπτώσεις. Πάντως βέβαιο θεωρείται ότι ο επικηρυγμένος Τυνήσιος ανήκει σε δίκτυο σαλαφιστών.

Πηγή: DW




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.